İçerik Yönetim Sistemi CMS ve DXP nedir?
0

En basit ve kısa tanımıyla, “İçerik Yönetim Sistemi” yani “Content Management System” (CMS), web sitesi oluşturulmasını ve yönetilmesini sağlayan bir yazılımdır. Web yöneticileri için birçok farklı kaynağı, içerik türünü ve çeşitli verileri yönetmesine yardımcı olur.

Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, gördüğünüz her şey bir yazılım sayesinde hazırlanır. Peki bu nasıl yapılır? Günümüz web siteleri kurulurken, içeriklerin hazırlanmasında HTML, CSS ve Javascript kullanılır. Daha da gelişmiş web sitelerinde sunucu yazılımı gerektiren etkileşimli bileşenler de bulunur. Bu sistem içerik sunmak için gerekli olan  iş akışı, raporlama, organizasyon, güvenlik ve kullanıcı yönetimi de kullanarak, bir web sitesine ve uygulamalarına güç sağlar. Dijital kimlik, strateji ve katılım için temel bir yazılımdır.Tüm bunlar ne anlama geliyor?

HTML

Hyper Text Markup Language” cümlesinin baş harfleridir. “Hiper Metin İşaretleme Dili” anlamına gelir. Çevirisinden de anlaşıldığı gibi işaretleme dilidir. Ancak bir programlama dili değildir. Web sitelerinin oluşturulmasında kullanılır. İnternetin döküman dilidir. Belgelerin birbiri ile bağlantılarını ve belge içindeki metin, resim gibi içeriklerin nasıl yerleştirileceğini belirleyen kod parçacıklarından oluşan sistemdir.

CSS

Cascading Style Sheets” kısaltmasıdır. Bizdeki karşılığı ise “Basamaklı Stil Şablonu”dur. Geniş bir yelpazede özgün ve evrensel şablon hazırlama imkanı sunar. Örneğin, herhangi bir harfin rengini, boyutunu, fontunu kendinize göre değiştirme imkanı verir. Web sitesindeki sadece bir sayfada değil, tümünde aynı anda değişiklik yapılmasını sağlar. Bunun dışında CSS arka plan resmi, renk ya da boyut olarak herhangi bir öğeyi veya sayfanın konumunu tanımlanır.

JavaScript

Bir programlama dilidir.  Bir kullanıcının web sayfası ile etkileşimini geliştirmek için kullanılır. Başka bir deyişle, JavaScript’in yardımıyla web sayfaları daha canlı ve etkileşimli hale getirilir. Ayrıca oyun geliştirme ve mobil uygulama geliştirmede yaygın olarak kullanılmaktadır.

Server

Sunucu demektir. Bilgisayar ağlarında, istemcilerin (kullanıcıların) erişim sağladığı, kullandığı ve paylaştığı açık kaynakları veya bazı servisleri çalıştıran bilgisayar birimlerine verilen genel bir addır.

İçerik Yönetim Sistemi Özellikleri

  • Kolay içerik yönetimi
  • Kodlamaya gerek kalmadan kişiselleştirme
  •  Güçlü yayın araçları
  •  Sağlam güvenlik

DXP Nedir?

Özgün adıyla “Digital Experience Platforms”, kısaltmasıyla DXP, Türkçesi “Dijital Deneyim Platformları”; kanallar, coğrafyalar ve diller arasında ölçeklenen ve bağlantı kuran kişiselleştirilmiş deneyimlerin sunumunu güçlendirmek için sunulan araçlar bütünüdür. Aslında son zamanlarda, WCM ve CMS yeteneklerinin kombinasyonları da denilmektedir. Şöyle ki, dijital çağ ile tüketicilerin beklentilerini günlendirmiş ve ilişkilendirmiştir. İçerik yönetim sistemi, dijital deneyimler için gerekli içerik düzenlemesi ve yayınlamasını yaparken DXP; web siteleri, portallar, uygulamalar  ve daha fazlası arasında otomasyon ve akıllı dağıtım sağlar. Kişiselleştirilmiş, kanallar arası dijital deneyimlere güç veren bir  teknoloji setidir. DXP alanında WordPress, Site core ve Adobe Experience Manager bulunur.

İlginizi Çekebilir: GÜVENLİ İNTERNET İÇİN NELER YAPILABİLİR?

İçerik Yönetim Sistemi DXP Özellikleri

  •  Çeşitli platformlarla entegrasyon
  • Geliştirilmiş performans
  •  Otomatik taşıma
  •  Çok kanallı yayıncılık
  •  Sahneleme siteleri
  •  Siteleri kopyalayabilme

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir