1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır

E-Ticaret SEO: Online Mağazanızı Arama Motorlarında Nasıl Optimize Edersiniz?

E-Ticaret SEO: Online Mağazanızı Arama Motorlarında Nasıl Optimize Edersiniz?
E-Ticaret SEO: Online Mağazanızı Arama Motorlarında Nasıl Optimize Edersiniz?
0

Online alışveriş, giderek daha da popüler bir hale gelmeye başlamıştır. İnsanların ürünler aramak için ilk olarak arama motorlarına başvurmaya meyilli olduğu günümüz dünyasında mağazaların SEO başarısı önem kazanmıştır. Eğer online bir işletmeniz varsa veya açmayı düşünüyorsanız, arama motoru optimizasyonu hakkında yetkinlik kazanmanız elzemdir.

Satın alma amaçlı yapılan Google aramalarında, kullanıcıların karşısına saniyeler içinde milyonlarca sonuç çıkar. Ancak bunların yalnızca bir kısmı tıklama alır. Satın alma işlemiyse bu oranın da altındadır. İşletme sahibi olarak, arama motorlarındaki varlığınızı en iyi hale getirmek için kullanabileceğiniz ipuçlarını bilmeniz önemlidir. Böylece hedef kitlenizle iyi bir etkileşim kurarak satışlarınızı artırabilirsiniz.

Anahtar Ürün ve Hizmetlerinizi Tanıtın

Sağladığınız ürün ve hizmetlere benzer seçenekler sunan binlerce farklı işletme bulunabilir. Google üzerinde yapmanız gereken sektörde nasıl bir yenilik yarattığınızı doğru şekilde ileterek insanların algılarını arzuladığınız yöne çekmektir. Tanıtımlar da bu noktada işe yarar. Çeşitli reklamlar, 3. parti linklemeleri gibi kaynaklar vasıtasıyla neler sunduğunuzu dünyaya gösterebilirsiniz.

Organik arama sonuçlarının yanı sıra çeşitli sosyal medya platformları ve diğer internet sitelerinde de tanıtımlarınızı yapabilirsiniz. Hedef kitleniz, işletmenizin yapısı, ürün ve hizmetlerinizin doğasına uygun promosyon yöntemleri seçmeniz başarınızı artıracaktır.

Hedef Kitlenizi Belirleyin

Google ve diğer arama motorları, kullanıcı özelinde deneyim sunmak için tasarlanmıştır. Her bireyin internet üzerindeki davranış örüntüleri analiz edilerek aramaları sonucunda ne gibi ürün, servis ve bilgilere ulaşmak istedikleri tespit edilmektedir. Farklı kitlelerin çeşitli amaçları vardır ve algoritma bunun farkındadır. Bir işletme olarak hitap ettiğiniz kitle konusunda bilgili olmanız, doğru stratejileri oluşturma konusunda oldukça önemlidir.

Hedef kitlenizi doğru belirleyebilmek için mağazanızdan alışveriş yapmak isteyecek kişilerin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, ortalama bütçe gibi demografik verilerine ihtiyacınız vardır. Bir sonraki adım olarak ilgi alanları, hobileri gibi daha sosyal ve kültürel açıdan bilgileri edinmelisiniz.

Hedef kitlenizi doğru tanırsanız, pazarlama stratejinizi ideal şekilde oluşturabilirsiniz. Böylece uygun anahtar kelimeleri seçebilir ve ideal müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Hatalı veya eksik yapılan hedef kitle analizi tüm süreci olumsuz etkileyecektir.

Ürün Açıklamalarını Optimize Edin

Potansiyel müşterileriniz internette ürün ararken doğrudan sizin belirlediğiniz sözcükleri seçmiyor olabilir. Ürün açıklamaları, sattıklarınızın görünürlüğünü artıracak önemli bir alanı oluşturur. Açıklamayı etkili ve yeterli yaptığınız durumlarda, arama motorları da kullanıcılar da ürünün tam olarak ne olduğunu açıkça anlamış olur. Böylece hem Google mağazanızı ve satın alacak kişileri bir araya getirir, hem de müşteri adaylarınız daha iyi bir deneyim yaşar.

Reklam içermeyen görünürlüğü artırmada ürün açıklamaları büyük bir yere sahiptir. Ayrıca bu açıklamalar, Amazon gibi alışveriş sitelerinde de daha yukarılarda görünmenize olanak tanır. İyi bir açıklama anahtar kelimelerin kullanımı ve ton bakımından uygun olmalıdır.

SEO Dostu URL Yapısı

Sıklıkla gözden kaçan fakat SEO başarısı için mühim bir konu URL yapısıdır. Online mağazanızın ana sayfa ve alt kategorileri, kısa ve öz linklere sahip olmalıdır. Bir diğer deyişle, kullanıcılar yalnızca bağlantıya bakarak ne tür bir sayfaya gideceklerini bilmelidir. Özellikle link üzerinden gelecek yönlendirmelerde ilk izlenim her şeydir.

URL yapısında kullanıcı deneyimi devreye girer. Uzun ve karmaşık URL yapıları, virüs ve benzeri kötü amaçlı yazılımları anımsatır. Bu durum arama motorlarının algoritmaları tarafından hoş karşılanmayacağı gibi potansiyel müşterilerinizde de negatif bir izlenim bırakır. Ayrıca URL uzunluğunun, sonuç sayfası sıralamaları için de göz önüne alınan bir faktör olduğu bilinmektedir.

İdeal uzunluk, ortalama 75 karakter olarak belirlenmiştir. İçeriğinde mutlaka odak anahtar kelimeler yer almalıdır. Anlaşılabilirlik açısından sözcük aralarına “-” konmalıdır.

Mobil Uyumluluğu İyileştirin

SEO başarısının en önemli belirleyicilerinden biri mobil uyumluluktur. Birçok internet sitesi, bilgisayar üzerinde mükemmel işleyen web tasarımları yapabilmektedir. Ancak konu telefon ve tablet gibi mobil cihazlara gelince tüm işlevsellik ortadan kalkar. Bu sebeple hem masaüstü hem de mobil aygıtlara uyumlu bir tasarım kullanılmalıdır.

Google ve diğer arama motorlarının algoritması, kullanıcıların tıkladığı linkte geçirdiği vakte çok önem verir. Yani eğer insanların bir linke tıklayıp hemen geri döndüğü saptanırsa, algoritma o sitenin işlevsiz olduğunu düşünerek sıralamalarda en altlara itebilir. Bunun sebebi, arama motorlarının insanlara en uygun ve etkili çözümleri sunmak istemeleridir. Bahsi geçen davranışsa tam aksi bir durumu işaret eder.

Bu analizde elbette cep telefonu ve diğer mobil aygıtlardan yapılan erişimler de göz önüne alınır. Yani kullanıcılar, bu cihazlarla sitenize girdiğinde en az bilgisayarda olduğu kadar iyi bir deneyim yaşamalıdır. Navigasyonu rahat, komutları anlaşılır bir tasarım, daha keyifli bir tecrübe sunacaktır. Kullanıcılar böylece istedikleri ürünü kolayca bulabilir ve satın alabilir.

e-ticaret seo
e-ticaret seo

İçerik Pazarlama ve Bloglama Stratejileri

Arama motorlarında görünürlüğünü artırmak isteyen online mağazalar, mutlaka çeşitli içeriklerden yardım almalıdır. Yalnızca ürün başlıkları ve açıklamalar, hedef kitlenize ulaşmanızda yeterli olmayabilir. Online pazarlama oldukça rekabetçi bir alandır ve ne kadar zengin, dolu dolu bir web siteniz olursa sonuçlar da o kadar iyi olacaktır.

Sağladığınız ürün veya servisler hakkında bilgi verici içerikler hazırlamak, deneyebileceğiniz bir stratejidir. Bu sayede hem farklı arama niyetlerine hitap edersiniz, hem de potansiyel müşterilerinizle iletişime geçmek için bir fırsat yaratırsınız. Bu noktada rakip analizini iyi yürütmek ve piyasanın nabzını yoklamak önemlidir. Tespit ettiğiniz eksikleri tamamlayarak, bir adım öne geçebilirsiniz.

Blog ve içerik üretirken kullanabileceğiniz bazı ipuçları aşağıdaki gibi sıralanır:

  • Anahtar kelime araştırmasına yönelik başlıklar seçmek
  • İçerikleri SEO bakımından güçlü kurmak
  • Yazı içerisinde anahtar kelimeleri etkili kullanmak
  • SEO için uygun görsel materyaller eklemek

Bu detaylar, sitenizin genel arama motoru optimizasyonunu iyileştirerek daha fazla trafik almanıza yardımcı olacaktır. Online mağazanız için SEO başarısını artırmak istiyorsanız Dopinger SEO danışmanlığı hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir