1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Worldometers Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Worldometers Nedir? Özellikleri Nelerdir?
0

Worldometers dünya genelinde pek çok değişkene ilişkin verileri sağlayan bir platformdur. Platform üzerinden gerçek zamanlı olarak dünyadaki gelişmelere yönelik istatistikler edinilmektedir. İnternet sitesi üzerinden sunulan platform sayesinde pek çok verinin takip edilmesi de mümkün olmaktadır.

Örneğin, dünya nüfusunun ne kadar olduğu, dünya genelinde kaç kişinin sigara içtiği, yıl içerisinde kalp krizinden kaç kişinin öldüğü, bu yıl kaç insanın doğduğu ve bugün dünyaya gelen insan sayısının kaç olduğu gibi veriler sağlanmaktadır. Sitenin çevrimiçi olarak yürütülen reklamcılık faaliyetleri sonucunda gelir elde ettiği bilinmektedir. Elde edilen veriler bir sayaç gibi, platformu kullananlara, anlık olarak sunulmaktadır. Sitenin yönetimi kalifiye bir ekip tarafından yürütülmektedir.

Worldometers Hangi Verileri Sunmaktadır?

worldometers hangi verileri sunmaktadır?

Worldometers tarafından sunulan birbirinden farklı veri bulunmaktadır. Herkesin ilgisini çekecek bir veri bulmak mümkündür. Site; araştırmacılar, geliştiriciler ve gönüllüler ekibinden oluşmaktadır. Site, yayın hayatına 2008 yılında başlamıştır. Site üzerinden ücret ödeyerek, mevcut sayaçları kişisel web sitelerine entegre etmek mümkündür.

Sayaçlar, aylık ücret ödenerek aynı formatta ya da farklı bir şekilde kişiselleştirilerek kullanılabilmektedir. Site tarafından sitenin sunduğu verilerin son derece güvenilir olduğu belirtilmektedir. Ayrıca her yeni değişiklikte sitedeki verilerin güncellendiği de site yönetimi tarafından açıklanmaktadır. Tün veriler arasında Worldometers population bilgisi, sitede en çok incelenen veriler arasında yer almaktadır.

Sitedeki Verileri Kullanılabilir Mi?

sitedeki verileri kullanılabilir mi?

Sitede bulunan istatistiki verilerin izinsiz kullanılması yasaktır. Uygulama yalnızca web sitesi olarak kullanılabilmektedir. Sitedeki veriler, herhangi bir aktivitede kullanılmak istenirse, ilgili verilerin satın alınması gerekmektedir. Sitede kullanılması düşünülen sayacın kiralanma süresi en az 1 yıldır. Ancak sitede, verilerin 1 günlük dahi ücretli kullanımı mümkündür. Sitede yer alan verilerin 1 günden 90 güne kadar olan kullanımları için ödenen lisans ücreti, normal ücretten %50 daha azdır.

Siteden kiralanan sayaç, yalnızca 1 web sitesinde yayımlanabilmektedir. Kişinin birden çok web sitesi bulunsa dahi, satın aldığı verileri yalnızca tek bir sitede kullanması gerekmektedir. Birden fazla sitede kullanım için ekstra lisans satın alınmalıdır. Kar amaçlı olmayan kuruluşlar dahi, sitenin sunduğu verileri ücretsiz olarak kullanamamaktadır. Yalnızca, kar amaçlı bir kuruluş olmadıkları kayıtlı olanlara, indirimli lisans fiyatları sunulmaktadır.

Sitenin Sunduğu Veriler Güvenilir Midir?

sitenin sunduğu veriler güvenilir midir?

Sitede sunulan verilerin güvenilir olduğuna dair bazı şüpheler bulunmaktadır. Sitenin Covid-19 sürecinde ciddi anlamda popüler olduğu bilinmektedir. Sitenin günde yüz milyona yakın tıklanma sayısı olduğu düşünülmektedir. Salgın sırasında site tarafından elde edilen verilerin, basın açıklamalarını aralıksız olarak takip eden bir grup tarafından edinildiği açıklanmıştır. Ayrıca site ziyaretçilerinin de sağladığı veriler, site tarafından dikkate alınmaktadır. Oxford Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, site tarafından sağlanan verilerin güvenilir olmadığı düşünülmektedir.

Sitede Türkiye Hakkında Herhangi Bir Veri Var Mıdır?

sitede türkiye hakkında herhangi bir veri var mıdır?

Worldometers Turkey için bazı verilerin ülke bazında sunulduğu görülmektedir. Örneğin, koronavirüs vaka sayısı hakkında sitede ülkelere yönelik veriler açıklanmaktadır. Türkiye’nin 2020 yılına ilişkin nüfus bilgileri de sitede yer almaktadır. Sitede yayımlanan bilgilere göre Türkiye’nin 2020 yılı nüfus sayısı 84 milyondan fazladır. Bu artışın geçen yıla göre %1 daha fazla olduğu da yine sitede belirtilmektedir. Worldometers Türkiye verileri korona virüs istatistikleri ile de dikkat çekmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir