1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır

Web Site Hızı Arttırma Nasıl Yapılır?

Web Site Hızı Arttırma Nasıl Yapılır?
0

Bir Web Sitesi sahibiyseniz veya bir web sitesi açmak fikriniz var ise Web Site hızı arttırma ile ilgili doğru yazıdasınız. Eğer bir web site sahibiyseniz daha önce Google’da web site hızının nasıl artırılacağı ile ilgili aramalar gerçekleştirmiş olmanız muhtemeldir. Bunu gerçekleştirdiğimizde organik sonuçlarının bir web sitesi sahibinin gerçekten işine yarayacağından pek emin olamadığım için bu yazıyı hazırlayıp derlemek istedim. Çünkü bütün ‘Web site hızı nasıl arttırılır?’ ile ilgili yazılar temelde ve yüzeysel olarak kalmış durumda. 

Bütün bunlar yorucu bir hal aldıysa bildiğiniz gibi para her zaman birçok kapıyı aralar. İşinizle ilgili fikri hayata geçiriyorsunuz ve işinizin bir yolu web sitesi ile bağlantılı ancak elinizde kısıtlı zaman var ise para çözüm olabilir. Uzun vadede bir yol çiziyorsanız para bu işin %80’lik kısmını halledebilir. İnternet ortamında rekabetin arttığı zamanlarda sizi ön plana atacak ve parayla hiç ilgisi olmayan teknikleri derledim.

Para harcamak bir kural değildir hiç para harcamadan da bir sürenin sonunda Google aramalarında web sitenizin üst sıralara yerleştiğini görebileceksiniz. Bu sürenin ne kadar uzun veya kısa olduğu çalışmalarınıza bağlı olacak sonunda kesinlikle üst sıralara yerleşmiş olacaksınız.
Gerçekleştirmek istediğiniz bir fikriniz var ve henüz web sitesi sahibi değilseniz bile bu yazı mükemmel bir rehber olabilir diyebilirim.

Web Site Hızı Arttırma Ne Kadar Sağlıklı Ve Neden Önemli?

web site hızı arttırma| |nasıl yapılır

Web site hızınızın sağlıklı olması demek Google botlarının o siteyi kolayca bulması demektir.Yavaş bir siteye sahipseniz google sıralamalarında dezavantaj elde edeceğiniz anlamına geliyor. Şimdi burada 2018 yılı itibari ile farklı bir faktörü göz önünde bulundurmamız gerekiyor çünkü Google 2018 de aldığı karar ile mobil aramalarda gerçekleştirilen, mobil sitelerdeki sayfa hızlarını sıralama faktörü olarak aldığını bildirmiş bulunmakta.

Bu demek oluyor ki masaüstü web sitenizin önemli olduğu kadar mobil web sitenizin de önemli olduğudur hatta mobil web site sayfa hızlarınız çok daha ön planda demektir. Google’ın mobil arama sıralamalarında sayfa hızı sinyalini nasıl kullandığı ile ilgili Google’ın yayınladığı şu yazıyı inceleyebilirsiniz.

Araştırmalarda kullanıcıların %45’i yüklenmesi üç saniyeyi geçen web sitelerini terk ettiği ortaya konulmuştur. Her ne kadar üç saniye optimal bir web sitesi için uygun görülmektedir. Ancak hosting firmalarından çekilen verilerde dünyadaki web sitelerinin yüklenme süresi ortalaması 7 saniyeyi geçmektedir. Mobil ve masaüstü web sitelerini bu sürelerin altına düşürmek sıralamalarda ön plana çıkmayı kolaylaştıracaktır.

Birçok web sitesi altyapı oluşturucuları(örn. Wordpress, Blogger, Joomla vs.) mobil web sitesini de desteklemektedir. Tek bir tıkla mobil web sitesi anında oluşturuluyor. Eğer websitenizin hızını test etmek istiyorsanız PageSpeed Insights bağlantısı ile url adresinizi girerek mobil ve masa üstündeki performanslarınızı ölçebilir ve karşılaştırabilirsiniz. Örnek olması açısından alttaki görüntüleri inceleyiniz.

Web Site Hızı Artırma İpuçları

web site hızı artırma i̇puçları

Seo uyumlu içeriklerin web siteleri için ne kadar önemli olduğunun birçoğumuz bilincindeyiz bu yüzden içerikleri yerleştirmeden önce web sitemizin temel iskeletinden başlıyoruz ve ‘Hakkında‘, ‘İletişim‘ hatta kurumsal siteler için Gizlilik Politikası’ sayfalarını oluşturuyoruz. Bu sayfalar zaten mevcutsa iletişim kısmında mutlaka Google Haritalar ile konum bilgilerini ekleyin. Sonraki adım ise Bölgesel Seo gerçekleştirmek için çok önemli bir uygulama. Dış tarafa açılmak için önce bulunulan alanda farkındalık oluşturmak ve ilk adımı o bölgede atmak fikriyle web sitenizi şu sitelere eklemelisiniz:

  • Tripadvisor
  • Foursquare
  • Linkedin

Daha sonra facebook ve instagram sosyal hesaplarını mutlaka açın ve web sitenizin bağlantılarını dolaylı olarak bu sosyal hesaplarda da gösterin. Bölgesel Seo için neredeyse birçok adımı geçmiş oluruz. Bunu yapmaktaki amacımız ise konumuz olan web sitesini google aramalarda üstlere tırmandırmak adına öncelikli olarak bölgedeki insanlara web sitesini buldurmaktır. İnsan popülasyonu arttıkça rekabet ortamı artar ve hiç hit almamış bir web sitesi ile açılmak web sitenizin kaybolmasına yol açabilir. 

HTTP İstekleri Görüntü Ve Metin Sıkıştırma

web site hızı arttırma| |nasıl yapılır

Bir web sitesini web sitesi yapan ve web site hızı arttırma yollarından biri görünüşüdür. Ancak bizim amacımız profesyonel bir şekilde insanlara ulaşmak olduğundan web sitesini birçok öge ile boğmamak gerekir. Yine bu durum ilk başta dikkat edilmeyen ancak çok önemli bir adım görüntü ve metin sıkıştırma. Google verilerine göre web sayfalarının yüklenme sürelerini artıran veriler sayfanın farklı alanlarındaki görüntüler, ögeler ve css komutlarıdır. Örnek olarak web sitenize aldığınız reklamlar ya da temel web sitesi kodlamarındaki optimal olmayan kod satırları verilebilir.

Http istekleri arttıkça Ram ve Cpu’daki işlem de artmaktadır. Web siteniz optimal hızda olsa da bu durumdan dolayı kullanıcı sayfaları geç görüntüleyebilir. Böylece bağıl isteklerin kullanıcı tarafına da olumsuz yönleri yansımaktadır. Peki bu durumu nasıl ortadan kaldırabiliriz?

Bu tür sorunların çözümüne kodlama bilgisi dahilinde gidilebilir ancak oldukça uzun zaman ve bilgi birikimi isteyen bu gibi işlere vakit ayırmanın dezavantajları ortaya çıkar asıl amaçtan sapmak gibi. Bu yüzden bu tür problemlere daha önce çözüm getirebilmiş araçları kullanmak doğru bir karar olacaktır. Eğer Wordpress tabanlı bir web sitesi inşa ettiyseniz wp-fastest-cache adlı plugini kullanabilirsiniz. Yazılımcısı Türk olduğu için dil ayarları Türkçe olarak seçilebiliyor ve yapmak istediğiniz işlemleri kolayca yapabiliyorsunuz. Wordpress örneğini vermemdeki nedenler ise; güçlü olması ve üst seviye birçok web sitesinin alt yapısını oluşturmasıdır.

Sayfa Düzenini Optimal Hale Getirmek

sayfa düzenini optimal hale getirmek

Web site hızı arttırma! Web sitesinin içerik sayısı arttıkça her sayfada birçok harici bağlantı barındırabilirsiniz. İhtiyaçlara göre sayfa içi menüler, düğmeler, videolar, görüntüler yerleştirebilirsiniz ancak her şeyin avantajı olduğu gibi dezavantajları da ortaya çıkmaktadır bu sebepten dolayı bir sürenin sonunda web sitenizi kemik yapılara indirgemeniz gerekebilir. Bu durumun sebep olduğu durumlardan bir tanesi de sonraki başlıkta değerlendirecek olduğumuz Bounce-Rate durumudur.

Web Site Hızı Artırma ve Bounce-Rate’in Önemi

web site hızı artırma ve bounce-rate'in önemi

Bounce-Rate: Bir Web sitesi ziyaretçisinin web sitenize geldiği andan itibaren herhangi bir gezinti yapmadan siteden ayrılması durumudur. Web site hızı arttırma konusunda öneme sahiptir.
Birçok web site sahibinin bu parametreyi önemsemeyişi gelişmesini aksatmaktadır.

Ancak ilk zamanlarda bu parametreyi göz önüne alarak hareket edersek büyük bir avantaj elde etmiş olacağız. Bounce-Rate parametresini görüntülemek için analytics.google.com adresine gitmek yeterli olacaktır. Burada dikkat etmemiz gereken oran %60’tır. Bu oranın altına ne kadar düşebilir isek sıralamalarda o kadar üste tırmanırız.

Bounce-Rate oranını düşürmek istiyorsak dahili bağlantıları (yazı içinde yazılar, video içinde videolar, web adresleri vs.) artırmalıyız.ve harici bağlantılardan mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Çünkü bir web sitesi inşa edildiğinde genel olarak reklam alma yollarına gidilir ve yazı içi reklam site içi reklam gibi birçok reklam kanallarıyla para kazanma isteği gerçekleştirilir.

Buraya kadar anlatılanları ilk etapta gerçekleştirmek ilk zamanlar ufak miktarları getiriyor olsa da sonraki dönemlerde kazanç yüzdenizi %1500 oranlarına çıkaracak kadar değerlidir. Bunun yanında trendlere tırmanışlarınız gerçekleştirilmiş olacaktır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir