Web barındırma sektöründe Bulut Hosting modern ve esnek bir barındırma çözümü olarak karşımıza çıkar.Peki, Bu alanda en iyi firma Hangisi?
Veri depolamak için tek bir sunucu kullanmak yerine, bir sunucu ağı kullanan bulut teknolojisi, veri depolamanın sınırlarını zorlayarak oyunu değiştirmiş durumda! Bulut; internet, uzaktan depolama ve senkronizasyon gibi birçok farklı anlama gelen bir bilişim teknolojisi terimidir.
Sadece büyük şirketler değil küçük ve büyümekte olan işletmelerin barındırma ihtiyaçları için de ideal çözümler sunan bulut teknolojisinde; bir sunucu ağı olan bulutta depolanan veriler (Dropbox veya Google Dokümanlar gibi…), dünyanın her yerinden ulaşılabilecek bir sunucu kümesinde bulunur .
Google, Netflix,, Facebook, Pinterest ve Instagram gibi isimler; verilerini buluttaki sunuculara yayarak markalarını inanılmaz derecede güvenilir ve kesintisiz olarak erişilir kılar.
Bu Yazımızda Neler Var
Bulut Hosting Nedir?
Bulut barındırma da denen bulut hosting, basitçe web sitenizin verilerinin birden çok sunucuda depolanması olarak tanımlanabilir. Geleneksel web barındırmada web siteniz ve tüm verileri tek bir sunucuda bulunur. Ancak bulut barındırma ile verileriniz birden çok birbirine bağlı web sunucusuna kopyalanmıştır.
Böylece sunucu kümesinde bir sunucu işlevini yapamaz hale gelse bile, sorunsuz bir şekilde verilerinize erişebilir çünkü diğerleri bu boşluğu doldurur. Web sitenizin trafiğinde bir artış görüldüğünde ve daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulduğunda, kesinti ve yavaşlama yaşanmaz.
Bulut sunucu (cloud server), bulut bilgi işlem ortamında çalışan sanal sunuculara denir. Burada, tekil bir yapıdan çok, birden fazla sunucudan oluşan yedekli bir sistem söz konusudur.
Tüm bu nedenler birçok işletme için popüler bir seçim olan bulut barındırmayı güvenilir ve ölçeklenebilir kılar. Ayrıca bulut hosting fiziksel sunucu kiralama ve ek donanım ihtiyacını ortadan kaldırarak teknolojik altyapı maliyetlerini azaltır.
Bulut hosting yalnızca web sitelerinin barındırılması ile sınırlı değildir. Ayrıca uygulamalar, e-postalar ve veri depolama için de kullanılabilir.
Bulut Hosting (Sunucu) Nasıl Çalışır?
Bulut sunucunun nasıl çalıştığını anlamanın en iyi yolu, geleneksel modelle karşılaştırma yapmaktır. Geleneksel model, web sitesinin tüm dosyalarını barındıran tek bir sunucu kullanır. Siteyi ziyaret eden herkes bu dosyaları fiziksel olarak bir veri merkezinde bulunan bu sunucudan çağırmış olur.
Ancak bulut hosting için durum farklıdır; veriler ve sunucu kaynakları tek bir fiziksel sunucudan değil farklı konumlarda olabilen çok sayıda sanal sunucudan karşılanır.
Bulut hostingin sunucu ağı, her sunucu belirli bir görev kümesinden sorumlu olduğu için neredeyse sınırsız miktarda kaynağa izin verir ve sistemsel sıkıntılara karşı da koruma sağlar. Sistemin tamamı bir sunucuya bağımlı olmadığından, bir sunucu sorun yaşarsa, bir diğeri geçici olarak gereken kaynakları sağlar.
Geleneksel bir sunucu fiziksel kısıtlamaları ile sınırlıdır, ancak bulut barındırma, ihtiyaçlarımıza göre uyarlanmış sunucu yapılandırmaları oluşturmamızı sağlar. Sonuç esnek, güvenilir ve ölçeklenebilir bir sistemdir.
Bulut Hosting’in Faydaları Nelerdir?
Bulut barındırmadan faydalanmayı seçen farklı ölçekteki işletmelerin sayısı son zamanlarda büyük artış göstermekte çünkü bulut hosting sayesinde;
- cihaz sınırlamaları ve veri kayıplarından kurtulmuş oluyoruz,
- yalnızca bir sunucu yerine bir sunucu kümesinin birleşik kaynaklarından yararlanıyoruz,
- trafik artışlarında gereken sunucu kaynakları hızla artırılabiliyor,
- sitenin kopyaları, birden çok sunucuda depolandığından; birincil sunucu başarısız olursa ikinci bir sunucu görevi devralıyor,
- yedekli yapı nedeniyle kesintisiz çalışma süresi artıyor,
- işletmelerin yerel bir donanıma sahip olması gerekmiyor, bu da masrafları azaltıyor,
- kuruluşların çalışanları şirket içi sunucularla sınırlanmak yerine dünyanın herhangi bir yerinden ağa bağlanmaları sağlanıyor.,
Bu teknolojiyi, popüler kılan güvenilirlik, ölçeklenebilirlik, yük dengeleme gibi kriterlere detaylı olarak göz atmak daha yararlı olacaktır:
Güvenilirlik
Geleneksel sunucularda, onları aşırı yükleyen diğer kullanıcılardan veya donanım sorunlarından etkilenmiş olabilirsiniz. Bulut barındırma ile bulut komşunuzun bu şekilde sizi etkilemesi söz konusu değildir. Diğer bulut sunucusu kullanıcılarının yaptıklarından yalıtılmış olmak ve gerektiğinde fazla kaynak elde etmek, pek çok sunucu çözümünün garanti edemeyeceği güvenilir bir sistem oluşturur.
Ölçeklenebilirlik
Bulut barındırmadaki sunucuları ihtiyaçlarımıza göre yapılandırabilmek büyük avantajlar barındırır. Herhangi bir bulut barındırma kurulumunun altyapısı bize her zaman kullanabileceğimizden daha fazla kaynak sağlar. Bulut barındırma kurulumunda bulunan neredeyse sınırsız kaynaklar, bu hosting seçeneğini ölçeklenebilirlik için vazgeçilmez kılar.
Yük dengeleme
Yük dengeleme, bulut bilişim sistemindeki iş yüklerinin ve bilgi işlem kaynaklarının nasıl dağıtıldığını ifade eder. Bulut barındırmada işletmelerin yüksek kullanım talepleri nedeniyle hiçbir sunucuya fazla yük bindirilmez.
Yük dengeleme, bulut bilişimin birincil avantajdır çünkü işletmelerin geleneksel sunuculardan çok daha dinamik bir şekilde yüksek performans sağlamak için ölçeklenebilirlikten yararlanmalarını sağlar. Bu aslında kaynaklarınızı ölçeklendirmenize bile gerek kalmayacağı anlamına gelir!
Bulut Hosting’in Eksileri
- Paylaşımlı hosting çözümlerinden daha pahalıdır.
- Hosting firmanız birden fazla veri merkezi kullanıyorsa sitenizin hangisinden sunulduğunu her zaman sizin kontrolünüzde olmaz.
- Dedicated sunucudaki gibi tam denetime sahip olamazsınız.
- İnternet bağlantısı kesilirse kullanıcılar verilere erişemez.
Bulut Sunucu Kurulumu Nasıl Yapılır?
Turhost’un bulut sunucu kiralama hizmetlerinden yararlanmak istediğinizde, bulut sunucu kurulumu işlemlerinin uzman destek ekibimiz tarafından ücretsiz bir şekilde yapılacağını bilmelisiniz.
NVME SSD Storage disk yapısına sahip olan bulut sunucularımızın kurulumları tamamlandığında müşterilerimiz sunucularının kullanıma hazır olduğuna dair bilgilendirilir.
Özet
Bulut hosting; web sitesi performansını etkilemeden ani trafik artışlarını tolere edebildiği için girişimciler ve büyümekte olan işletmeler için en popüler hosting çözümü olma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Uzun vadede düşük maliyetli bir seçenek olan bulut sunucu fiyatları da bu esnek, güvenilir ve ölçeklenebilir seçeneğin gücünü artırıyor.