Zirkonyum öncesi geçici diş takılması mümkün müdür? Estetik gülüş tasarımı son yıllarda oldukça popüler olmaya başladı. Haliyle uygulanan tedavi yöntemleri her geçen yıl daha da gelişiyor. Böylece hastalar günlük hayatlarında sorun yaşamadan istedikleri gülüşe ve dişlere sahip olabilir. İşte bu yöntemlerden biri de zirkonyum öncesi geçici diş olmaktadır.
Estetik bir gülüş ve daha beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişilerin en sık başvurduğu yöntemlerden biri zirkonyum kaplama işlemidir. Elbette ki sadece estetik amaçlı ya da diş beyazlatma işlemi için uygulanmayan bu işlem çürük dişlerin tedavisinde de kullanılmaktadır. Peki, Zirkonyum öncesi geçici diş neden takılır? İşte detaylar…
Bu Yazımızda Neler Var
Kaplama Öncesi Geçici Diş Neden Takılır?
Zirkonyum kaplama yapılırken tedavi edilecek olan dişler belli aşamalardan geçer. Bu sebeple de daha da hassas olan dişler dış etkenlerden korunması için zirkonyum öncesi geçici diş takılmaktadır. Bu geçici dişler sayesinde işlem yapılan dişler soğuk sıcak hassasiyetinden korunmuş olur. Böylece bir nevi zirkonyum diş provası yapılmış olur ve herhangi bir sorun olup olmadığının takibi yapılır.
Zirkonyum diş kaplamasının kalıcı bir şekilde yapıştırılmamasının nedeni hastanın herhangi bir şikâyetinin olup olmamasını gözlemlemektir. Böylece oluşan problem anında giderilerek müdahale edilmektedir. Bu yüzden tedavi sürecinde diş hekiminin takmış olduğu geçici dişler tedavinin seyri açısından oldukça önemlidir. Peki, geçici dişler ne kadar süreliğine takılır?
Diş Kesimi Sonrası Geçici Diş Ne Kadar Süre Dişlerde Kalır?
Geçici diş görüntüsü bazı hastaların hoşuna gitmeyebiliyor. Bu sebeple de geçici dişlerin ne kadar kalacağı ve nasıl görüneceği çok önemli olmaktadır. Fakat artık günümüzde estetik diş hekimliği ciddi bir şekilde gelişme gösterdiğinden oluşabilecek görüntülerden korkmamakta fayda vardır. Peki, zirkonyum öncesi geçici diş ne kadar süre takılı kalır?
Zirkonyum kaplama diş hastalara ilk olarak kalıcı bir şekilde takılmamaktadır. Bu sebeple takılan geçici dişler uzun bir süre hastalara takılmamaktadır. Genellikle zirkonyum öncesi geçici diş hastaların kısa bir süre deneyimleyebilmesi için zirkonyum kaplama yaklaşık bir hafta kadar takılı kalmaktadır. Bu süre zarfında geçici dişler genellikle bir sorun yaratmamaktadır. Böylece kalıcı dişlerin takılması için zemin hazırlanmış olunur.
Zirkonyum Öncesi Geçici Diş Takılmazsa Ne Olur?
Halk arasında geçici dişler çok çirkin ve görüntüsü doğal değil gibi birçok farklı söylem ile diş hekimleri karşı karşıya kalabiliyor. Fakat bu söylem çok doğru değildir. Gelişen teknoloji sayesinde hastalar hayal ettikleri gülüşe veya dişlere daha kolay sahip olabilmektedir.
Tedavinin her aşamasında diş hekimleri oldukça özenli ve dikkatli davranmaktadır. Fakat yine de hastalar tedirgin olduğu için sorun yaratabiliyorlar. Bu durumda da hastalar geçici diş takılmasını reddedebiliyor. Peki, hasta geçici diş takılmasını kabul etmez ise ne olur?
- Dişlerde hassasiyet yaşanabilir.
- Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecekleri tüketmekte zorluk yaşanabilir.
- Zirkonyum kaplama öncesi diş inceltildiği için tedavi edilecek dişler hasar alabilir.
Tüm bu bilgiler ışığında zirkonyum öncesi geçici diş takılması tüm diş hekimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Tedavinin olmazsa olmaz aşamalarından biri olan geçici dişler mutlaka bir diş hekimi kararı ve tedavisi doğrultusunda ağız içerisine uygulanmalıdır. Peki, zirkonyum kaplama hakkında merak edilen diğer konular nelerdir?
Zirkonyum Kaplama Nedir?
Zirkonyum diş kaplama, metal üstü porselen diş kaplama tedavisinden sonra geliştirilmiş olan bir tedavi yöntemdir. Bu tedavi yöntemiyle dişler daha beyaz ve estetik bir gülüşe sahip olmaktadır. Metal destekli kaplama ve metal desteksiz kaplama olarak uygulanabilen bu kaplama yöntemi oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Bu sebeple hastalar tarafından güvenle tercih edilmektedir. Peki, zirkonyum öncesi geçici diş kaplama nasıl yapılır?
Zirkonyum Öncesi Geçici Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum kaplama yapılırken öncelikli olarak kaplama yapılacak olan dişler küçültülür. Diş hekimi tarafından gerçekleştirilen kontrolde diş eti sağlıklı ise hastanın ağız ölçülerine göre zirkonyum diş kaplama öncesi geçici diş hazırlanır. Oldukça doğal görünüm elde edilmeye çalışıldığı içinde hastalar tarafından sorunsuz bir şekilde kabul edilmektedir. Ayrıca;
- Zirkonyum kaplama işlemi lokal anestezi ile yapılır.
- Hastanın diş rengine uygun geçici dişler hazırlanır
- İşlem sırasında hafif sızı hissedilebilir fakat bu ağrılar herhangi bir soruna yol açmaz.
- Zirkonyum kaplamalar kalıcı dişlerin üzerine yerleştirilir.
- Genellikle 18-20 yaş dönemindeki bireyler gelişme çağında oldukları için çene yapısında yaşanabilecek bir değişimden kaynaklı zorunlu olmadıkça uygulanmaz.
Zirkonyum Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Zirkonyum diş kaplama çeşitleri şöyle sıralanabilir.
Laminate Veneers |
İmplant üstü zirkonyum uygulama |
All on Four İmplant Tekniği |
Gülüş tasarımı |
Zirkonyum kaplama işlemlerinde Mehmet Eker Diş Kliniği tecrübeli hekim ve personeli ile başarılı işlere imza atmaktadır. Şubelerinden biri olan Bağcılar zirkonyum kaplama konusunda oldukça başarılıdır. Bu sebeple de hastalar tarafından sıklıkla tercih edilen bir kliniktir.