1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Tıp Teknolojisinin Gözdesi: Çip Organlar

Tıp Teknolojisinin Gözdesi: Çip Organlar
0

Çip organlar, tıp teknolojisinin gelişimi adına atılan en önemli çalışmalardan birisidir. Tıp biliminde büyük değişikliğine sebep olan bu teknolojinin her geçen gün daha da ilerleyiş kaydettiği söylenebilmektedir.

Son 10 yılın en önemli teknolojileri arasında üst sıralarda yerini alan teknoloji, bilgisayar bileşenlerine benzetilmektedir. Bu benzetme ise çiplerin şeklinden dolayıdır. Yapısının ise kauçuk, silikon, gibi maddelerden oluştuğu söylenebilmektedir.

Çip şeklinde isimlendirilen teknolojide birçok farklı organın taklit edilmektedir. Bu anlamda ise taklit edilmesi istenilen organa ait hücrelerin çiplerin içerisinde yer aldığı söylenebilmektedir.

cip-organlar

Çipin orta kısmında bir zar bulunmaktadır. Zarın altında kılcal damar hücreleri yer almaktadır. Zarın üst kısmında ise taklidi yapılacak organın hücreleri yer almaktadır. Tasarımı bu şekilde olan çiplerde zarın alt kısmına kan akışı, üst kısmında da hava akışı gerçekleşmektedir. İlginç bir yapısı olan çiplerdeki bu yapılar sayesinde kişilerin organ ve sistemleri daha detaylı bir şekilde gözlemlenebilmektedir.

İlk Geliştirilen Organ: Çip Akciğerler

Çip organlar, yakın tarihte üretilen ve kısa bir süre sonra kullanılmaya başlanması istenilen önemli bir tıp çalışmasıdır. Bu çalışmada amaç kişilerin hastalıklarını model üzerinde göstererek hastalığın daha anlaşılır kılınmasıdır. Hastalığın iyi anlaşılması ise aynı zamanda ilaçların da daha hızlı ve gelişmiş olmasına yardımcı olacağı içinde önemlidir.

Wyss Enstitüsü’ nde yer alan bilim insanları yaklaşık 15 organın taklidini yapmayı başarmışlardır. İlk yapılan organlar arasında ise vücudun solunum ihtiyacını karşıladığı akciğerler bulunmaktadır. Çip akciğerler sayesinde ise nefes alma- verme olayını daha rahat bir şekilde gözlemlemeyi başarmışlardır.

Çip Organlarla Adet Döngüsü…

cip-organlar

Çip organlar sayesinde tıp teknolojisinin gelişimine önemli katkı sağlanmıştır. Oluşturulan bu teknoloji ise her geçen gün daha da gelişerek ve daha farklı formlarda kişilerin karşısına çıkmaktadır.

Oluşturulan mini organların birleşimi ile insan vücudundaki sistemlerin de simülasyonu bilim insanları tarafından yapılmaktadır. Bu sistemler arasında Northwestern Üniversitesi’ nde görev yapan Teresa Woodruff ve ekibinin kadın üreme sistem simülasyonu büyük ilgi toplamayı başarmaktadır.

Yumurta kanalı, vajina, yumurtalık ve rahimden oluşturmuş oldukları sistemde kana benzer yapıya sahip mavi bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvıya ise hormon takviyesi yapılarak 28 günlük olan adet döngüsü gerçekleştirmektedirler.

İlginizi çekebilir: Çığır Açan Teknoloji: Nöroteknoloji

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir