Snapchat casusluk filmlerinden hatırladığımız bu mesaj 10 saniye sonra kendini imha edecektir cümlesini hatırlatan sosyal medya ve mesajlaşma platformudur. Aslında eskiden aşina olduğumuz bu fikri sosyal medya ile buluşturarak büyük başarı elde etmiştir. Bu başarısı üzerine diğer sosyal medyalar bu özelliği yani silinen fotoğraf, video paylaşma özelliğini kendi bünyelerine entegre etmişlerdir.
Bu Yazımızda Neler Var
Snapchat Nedir?
Snapchat birkaç saniye içinde silinen mesajları göndermek için kullanılan sosyal mecradır. Ülkemizde yaklaşık 8.5 milyon kullanıcıya sahiptir. Dünyada bu sayıyla bu sosyal medyayı kullanan onuncu ülke konumundayız. Uygulama sadece birkaç saniye sonra kaybolan mesajları göndermeye yaramıyor. Bunun yanında hikaye, anı oluşturma ve mesajlara etiketler yapıştırma gibi birçok özelliği de sahiptir.
Dünyada 150 milyona yakın kullanıcıya sahiptir. Her saniyede yaklaşık 800 saatlik video tüketilmektedir. Bir ders saatinin 40 dakika olduğunu düşünürsek bir saniyede 1200 ders saati kadar video izlenmektedir.
Snapchat Ne Zaman Kuruldu?
Bizi estetik kaygılardan kurtarıp, anlık içimizden geldiğimiz gibi pozlar vermemize imkan sunan sosyal medya 2011 yılında kuruldu. Kurucuları Stanford Üniversitesi’nde henüz öğrenciydiler. Yayınlandıktan bir süre sonra silinen fotoğraf fikrini Reggie Brown’un aklına geldi. Bu fikrini Speigel’e aktardı. Daha sonra ikili bunu sosyal medya olarak kurma fikrini meydana getirdiler. Daha sonra da bu fikri kod yazarak hayata geçirmesi için Bobby Murphy ile fikri paylaştılar.
2011 yılının temmuz ayında bu fikirlerini picaboo adıyla piyasaya sürdüler. Hemen ardından 2011 Eylül ayında Snapchat olarak tekrar kurulum yaptılar. Bunun sebebi picaboo isminin ticari olarak başkaları tarafından alınmış olmasıydı.
İlk önce sadece apple telefonlar için olan uygulama 29 Ekim 2012 yılında Android cihazlar içinde kullanılabilir hale geldi. Ayrıca video ekleme özelliği gelmesiyle her ne kadar 10 saniyelik videolar olsa da kullanım arttı.
Snapchat Gelişimi
Hızlı bir şekilde insanların radarlarına giren bu yeni hızlı sosyal medya büyümeye devam etti. 2013 yılı Ekim ayında hikaye özelliğini başlattı. Kasım 2013’te ise Facebook uygulamayı almak için 3 milyar Dolar teklif etti. Fakat uygulama sahipleri satmadı. İnstagram’ın 2016’da hayata geçireceği hikaye özelliği özellikle reklam dünyası içinde büyük bir fırsat oldu.
2014 yılı temmuz ayında resmin çekildiği yere göre filtreleme özelliği olan geofilters özelliğini kullanıma soktu. 2014 yılı Ağustos ayına geldiğimizde artık Amerika’daki kişileri yüzde kırkı bu uygulamayı kullanır hale gelmişti.
2015 yılı başında ise 75 milyon kullanıcıya ulaştı. 2015 yılı eylül ayına gelindiğinde ise işte o muhteşem özellik aktif hale getirildi. Lens özelliği ile sadece kameraya bakarak köpek yavrusundan, gökkuşağına kadar çeşitli hale gelebilmek mümkün oldu. Bundan bir yıl sonra Haziran 2016’da ise 2015 yılı başına göre iki katına çıkarak 150 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaştı. Günümüzde ise Snapchat uygulaması en çok ABD’de kullanıcı bulurken ikinci sırayı Hindistan almaktadır. Üçüncü sırada ise Fransa yer almaktadır.