Playstation Now: İnceleme

Playstation Now: İnceleme

PS Now, oyuncular için pahalı ve premium bir hizmettir.

Playstation Now (kısaltılmış haliyle PS Now), en iyi oyun aboneliği hizmetlerinden biri haline gelmek için uzun bir yol kat etti.

Sony, o zamanlar çok az bilinen bulut oyun servisi GaiKai’yi 380 milyon dolar karşılığından satın aldı. Karar biraz ılımlı biraz da şüpheyle karşılandı.

Ortalama bir kullanıcı nasıl stabil ve hızlı bir bağlantı bekleyebilir ki? Bütün bu şüpheleri Sony artık sonlandırdı.

Playstation Now’ın kalite ve yüksek bant hızlarıyla birlikte şu an da ne kadar iyi bir servis verdiğinden kimse şüphe duymuyor. Özellikle’de Microsoft’un xCloud hizmetiyle arasındaki rekabeti daha da güçlendirmek istiyor.

Playstation Now: Nedir?

Playstation Now, Sony’nin dijital bir oyun akışı hizmetidir. En basit terimlerle anlatmak gerekirse: Sony’ye aylık bir abonelik ücreti ödersiniz ve her bir oyunu ayrı ayrı tak-çalıştır olarak oynamak yerine, Netflix tarzı bir oyun kütüphanesine erişmenizi ve oyunları deneyimlemenizi sağlar.

Önceleri oyunları tek tek kiralayabiliyordunuz ancak şu an da kesin olarak abonelik sistemine geçilmiş durumda, yani tek tek kiralama devri artık kapandı.

Uzun bir süredir Playstation Now, PS4’e özeldi, ancak artık Windows PC’lerde de çalışabilecek şekilde tasarlandı ve uygulamalar yapıldı. PS3 oyunlarından tutun PS2 oyunlarına kadar çoğu oyunu oynayabilmeniz mümkün.

Playstation Now: Tasarım ve Arayüz

Oyun kütüphanesinden bir oyunu seçtiğinizde, servis oturumunuzu barındıracak uzak bir sunucuya bağlayacaktır. Birkaç dakika sonra ise oyununuz çalışıyor.

Arayüzden ilgili oyunun kendi menüsünde, ayarlarında, kontrollerinde ve benzerlerinde gezinmek tamamiyle size kalmış durumda. Hizmet, eski oyunları sihirli bir şekilde yeniden düzenlemiyor, bu nedenle özellikle Ico ve Rogue Galaxy gibi eski oyunlar için görsel kalite, televizyonunuzun düşük çözünürlüklü içeriği ne kadar iyi yükselttiğine bağlı olacaktır.

Oyunu internet bağlantısı ile servise bağlanarak oynamak sizin tercihinizdir. Playstation Now’da internet üzerinden oynamak yerine ben bu oyunu kaydedip oynamak istiyorum diyorsanız, oyunu sabit diskinize kaydederek gerçekleştirebilirsiniz. Yani bağlantı gücünüze güvenmiyorsanız oyunu çevrimdışı modda’da oynayabilirsiniz.

Playstation Now’ın arayüzü inanılmaz derecede basit. Ödeme işlemlerini geçtikten sonra göreceğiniz tek şey oyunlar olacaktır. Oyunlar kategorilere ayrılmış şekilde arayüzde kolaylıkla erişime açık hale gelir.

Aşağı kaydırdığınızda, örneğin 2D dövüş oyunları veya JRPG’ler gibi daha farklı kategoriler bulabilirsiniz.

Aralarında seçim yapabileceğiniz yaklaşık bir düzine kategori var.

Listedeki bir oyunu oynamak için seçtiğinizde eğer ilk defa oynuyor iseniz oyunu kapattıktan sonra ana ekranda kolayca görebileceksiniz. Böylelikle kaldığınız yerden zorluk çekmeden devam edebilirsiniz.

Playstation Now: Oyun Kütüphanesi

Playstation Now’ın yayınlayabileceği 800’den fazla oyunu var. Ve bunlar indirilebilir. God of War,GTA 5, Prey, Metro 2033 Redux, Bloodborne, Project Cars 2, God Eater 2, Dirt 4 gibi oyunlar Playstation Now’da oynanabilecek en son oyunlardan bazıları.

Buna ek olarak, Playstation Now PC oyuncularına ilk kez Bloodborne oynama şansı sunuyor. (Oyunlar Playstation’a özel olduğu için)

Ne yazık ki, Playstation Now her oyun için değer diyemeyiz, yüzlerce oyundan bazıları çok eski ve kalitesiz olabiliyor.

Xbox Games Pass’den farklı olarak, en yeni AAA oyunlarını sunmaz, ancak tutulması zor olan eski kitaplıklara veya piyasa fiyatı pahalı olan oyunları test etmenin bir yoluna erişmenin kolay bir yolunu sunar.

Playstation Now: Fiyatlandırma

Playstation Now, oyun konsollarına en büyük ve en iyi oyunları sunabilir, ancak fiyatlandırmada bir problem varsa hiçbirinin önemi olmayacaktır. Playstation Now, Sony’nin bu yıl boyunca özellikle dikkat ettiği bir alandır.

Ekim 2019’da Sony, paket fiyatlarını 19.99 $ ‘dan aylık sadece 9.99 $ ‘a düşürdü.

Ayrıca üç aylık paketlerini ise 44.99 $ ‘dan 24.99 $ ‘a düşürdü.

Yıllık fiyatlandırmalar ise 99.99 $’dan 59.99 $’a düştü.

Bununla ilgili en dikkat çekici şey, sadece fiyatta gidilen politika değil, aynı zamanda Microsoft’un Xbox Games Pass hizmetiyle fiyatlandırmayı eşitlemesidir.

Başlangıçta, aylık abonelik ücreti ödemek yerine Playstation Now mağazasından istediğiniz bir oyunu kiralama seçeneği vardı. Bu seçenek iptal edildi ve abonelik sistemi getirildi.

Playstation Now: Akış Kalitesi

Oyunların yüklenmesi 30 ila 45 saniye bile sürmüyor. Fakat bağlantıdaki en ufak kopukluk oyun deneyimini bozuyor. Sony, minimum 5Mbps bağlantı hızını öneriyor. Bununla birlikte kesintisiz oyun deneyimi yaşamak istiyorsanız minimum 10-15Mbps bağlantı hızınızın olması gerekiyor.

Bloodborne veya Batman: Arkham City gibi daha zorlu oyunları oynamak için, en iyi şekilde deneyimlemek için mümkün olan tüm hızınızı kullanmanız gerekecektir.

Neden almalıyım?

Dediğimiz gibi Sony bir dizi oyunu bizlere sunuyor. İlk olarak indirilecek 800’den fazla oyundan birini seçmek gerçekten zor bir karar. Ayrıca kütüphanenin büyüyeceği de bir gerçek. Canlı akış olarak oynayabilmenizin dışında ayrıca çevrimdışı modda oynayabilmeniz gerçekten güzel bir deneyim.

Tam bir abonelik almak istemiyorum diyorsanız, 7 günlük deneme sürümünü kullanabilirsiniz.

Neden almamalıyım?

En büyük problem, bağlantınızın hızına bağlı olarak, FPS oyunlarında mükemmel deneyiminizi yarıda bırakabilir. Eğer bağlantı hızınız yeterli verimi veremiyorsa araba yarışı oyununda kendinizi bi anda duvara vurmuş şekilde bulabilirsiniz.

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık