İnternetten E-imza Nasıl Alınır?

E-imza nasıl alınır

E-imza nasıl alınır, insanların en çok sorduğu soruların başında gelmektedir. E-imza almak için birçok yol vardır ve her birini deneyebilirsiniz.

E-imza almak için faydalanabileceğiniz internet ortamında birçok kaynak bulunmaktadır. Kurum, kuruluş ve özel işletmeler aracılığıyla e-imza sahibi olmak mümkündür. İnsanların bazıları ‘e-imza nasıl alınır ptt’ gibi sorgular yapmaktadır. Bu sorgular ve benzeri kaynakları yazımızda mevcut olup, isteyen, aşamaları izleyebilir.

Elektronik imza günümüzün teknolojisine ev sahipliği yaptığı için ıslak imzaya göre tercih edilmektedir. Islak imzalarda var olan kopyalama, benzerlik gibi etmenler bazen insanları yanıltabilmektedir. Fakat elektronik imza ile sistem açıklarını önlediğinden birçok kurum, kuruluş ve özel şirketler tercih etmektedir.

E-imza İçin Nereye Başvurulur? E-imza Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-imza, internet üzerinden araştırma yapıldığında karşınıza çok fazla web site çıkmaktadır. Temel e-imza nasıl alınır olarak bakıldığında Bireysel ve Kurumsal olmak üzere iki elektronik imza türü vardır. Bireysel e-imza için kişinin TC kimlik numarası bulunduğu belgeler (Kimlik kartı, pasaport, sürücü belgesi) ile e-imza başvuru formu doldurması gerekmektedir.

Kurumsal firmalarda için gerekli belgeler Ticaret Sicil Memurluklarından son 6 içerisinde faaliyet belgesinin aslı, TC kimlik olan belgeler, imza sirkülerinin fotokopisi, e-imza başvuru formu, nitelikli elektronik sertifika taahhütnamesi belgelerine ihtiyaç duyulacaktır.

E-imza nasıl alınır olarak sorgulama yapıldığında aşağıdaki yerlerden başvurunuzu yapabilir, elektronik imza alabilirsiniz:

  • E-imza firmaları
  • E-imza ptt
  • E-imza Tübitak
  • E-devlet üzerinden

E-imza Nerede Kullanılır?

Elektronik imza veya E-imza nasıl alınır ile kullanabileceği birçok alan bulunmaktadır. Islak imza yerine bilgisayara kurulan yazılım ile sisteme giriş yapılarak kullanabileceğiniz, elektronik imza çok çeşitli işlemlerde kullanılır. Fakat bazı alanlarda; evlilik, emlak alımı, veraset gibi durumlarda e-imza geçerli değildir.

E-imza ticari ve kamusal olarak geçerli olan işlemleri aşağıdaki gibi olmaktadır:

  • Vergi ödemelerinde
  • Sağlık uygulamasında
  • Kurumlar arası iletişimde
  • Sigorta bilgilerin düzenlenmesi ve işlerin yürütülmesinde
  • Sosyal güvenlik uygulamaları
  • Ptt e-imza
  • Elektronik ortamda sipariş ve yapılan e-sözleşmelerinde
  • İnternet bankacılığında
  • Sınav başvurularının ödenmesinde

E-imza Nedir Kimler Alabilir: E-imza Nasıl Alınır?

E-imza, elektronik veriye eklenen, kanunda belirtilen basit tanımı ile mantıksal bağlantılar kimlik doğrulama amacını taşıyan elektronik verilerdir. E-imza nasıl alınır olarak bakıldığında ıslak imza ile aynı geçerliliğe sahiptir. Islak imzanın aksine veriler elektronik ortamda saklanır ve bilginin değiştirilemediği sağlanmış olur.

Elektronik imza aynı hukuki geçerliliğe sahip olduğundan ötürü imzalayan kişiyi ve karşı tarafı elektronik veri olarak korumaktadır. Yapılan işlemler gönderen kişiye ait olduğu ve inkar edemeyeceği anlamına gelmektedir. Böylece elektronik ortamda gerçekleşen işlemler kimliği tam manasıyla doğruluğunu garanti altına almış olur.

Elektronik İmza E-Devletten Alınır Mı?

İnternet üzerinden e-devlet elektronik imza nasıl alınır ile araştırma yaptığınızda karşınıza birçok işlem çıkmaktadır. E-imza, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları tarafından sunulan Bilgi Teknolojileri ve İletişim kurumu tarafından onaylanan, e-imza firmaları aracılığıyla veya e-devlet üzerinden alabileceğiniz kimlik doğrulama sistemidir.

E-imza nasıl alınır olarak bakıldığında, mobil imza alabilmek için e-devlet kapısı imza uygulamasını bilgisayarınıza indirmeniz gerekmektedir. Bilgisayara indirdiğiniz programı, e-devlet kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapabilirsiniz. Buradan indirdiğinin e-imza uygulaması ile kolayca e-imza alabilirsiniz. Şifrenizi bilmiyorsanız, e-devlet şifresi hakkında bilgiler ile öğrenebilirsiniz.

E-imza Kullanmanın Avantajları Nelerdir: E-imza nasıl alınır?

Islak imza yerine geçen e-imza, kimliğinizi doğrulama ve onay vermenin haricinde birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlardan bazıları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Taklit edilmesi zor olduğundan e-imza kullanmak güvenlidir
  • Zaman kazandırdığından işleriniz için internet üzerinden imzalama yaptığından dolayı, kolaylık sağlamaktadır.
  • Elektronik imza doğruluğunun kesin olarak belirlenebileceğinden ötürü imzanın sahte olduğu iddia edilememektedir.
  • İmza atılan belge üzerinden sonradan değişiklik yapılamaz, yapılsa bile elektronik verilerden ötürü fark edilmektedir.

E-imza Ücreti Ne Kadar 2022?

E-imza nasıl alınır için birden fazla kurum ve kuruluştan alabilmeniz mümkün olmaktadır. E-imza fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler e-imza ptt için fiyatları öğrenebilirler. Güncel olarak sunulan Ptt elektronik imza fiyatları aşağıdaki gibidir:

  • 3 Yıllık 429 TL
  • 2 Yıllık 339 TL
  • 1 Yıllık 249 TL

E-imza Ne Kadar Sürede Çıkar?

Tübitak websitesi üzerinde başvuru yapıldığında e-imza sonuçlandıktan sonra en geç 15 gün içerisinde kuryeye teslim edilmektedir. Elbette bu, kuruluşlar, kurumlar ve diğer özel şirketlere göre değişiklik göstermektedir. Eğer Tübitak web sitesi üzerinden bir başvuru yaptıysanız, mobil tel, sabit tel veya şube adres üzerinde yazan 444 5 576 numaradan ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık