Hologram Teknolojisi Nedir? Nasıl Kullanılır? | 2020

Hologram Teknolojisi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte her alanda farklı yenilikler göze çarpıyor. Yeni yazılım ve donanımlar, farklı modern sistemler ve özgün programlar her geçen gün daha da artıyor. Bu gelişmelerden birisi olan hologram teknolojisi bir fotografik tekniktir.

Hologram Teknolojisi Nedir?

Bu teknoloji cisimlerden ve kişilerden yayılan dalgaları toplayarak üç boyutlu yapılar oluşturur.  Bir lazer sayesinde üç boyutlu görüntü alan hologram teknolojisi özellikle güvenlik alanında sıkça kullanılır. Üç boyutlu görüntülerin taklit edilememesi, özgünlüğünün bozulmaması ve kopyalanamaz yapısı ile birçok alanda önemli işlevlerde kullanılır. Lazer ile çekilen her üç boyutlu görüntü bu teknoloji sayesinde saklanır ve üç boyutlu alanlara aktarılır. Üç boyutlu alanlara aktarılan hologramlar hareket edebilme özelliğine de sahiptir. Bu teknoloji son dönemde ise oldukça popüler bir özelliğe kavuşmuştur. Eğlence dünyasında hologram teknolojisi hayatta olmayan ünlüleri sahneye yansıtmada kullanılmıştır. Üç boyutlu sistem bu yansıtmaya izin vermiştir.

Hologram Teknolojisi Kullanım Alanları

Bu teknoloji günümüzde hayatımızın her alanına yerleşmiş durumdadır. Sanayi, kozmetik, güvenlik ve tarım başta olmak üzere pek çok alanda hologram ürünleriyle karşılaşmak mümkündür. Bu alanlarda güvenli ticaret ve üretim yapabilmek için hologramlar kullanılır. Organik tarım ürünlerinde, orijinal parçalarda, bilgi depolamada ve ilaç üretiminde kullanılarak sahteciliğin önüne geçer. Birçok kimlik kartı ile kredi kartında da hologramlar yer alır. Kredi kartlarının üst yüzeyinde bulunan gri kare bir hologram yapısıdır. Bu hologramların kopyalanarak kullanılması ise çok zordur.

Hologram Üretimi ve Kullanımı Nasıl Olur?

Bir hologram ortaya çıkarmak için lazer teknolojisi kullanmak da şarttır. Lazer ışınları sayesinde hologramlar üç boyutlu bir form kazanır. Hologram üretimi için lazer ışını iki kısma ayrılır. Bu kısımların ilkiyle oluşturulan şekiller belirsiz ve anlamsızdır. İkinci ışın sayesinde nesnenin ya da kişinin üç boyutlu resmi oluşmaya başlar. Bu farklılığın nedeni lazer ışınlarının farklı şekillerde yönlendirilmeleridir. Lazer ışınlarından birisi doğrudan nesneye yönlendirilir. Diğer ışın ise kayıt alanına yönlendirilir. Bu iki ışının kesişmesi sonrasında hologram sayesinde üç boyutlu görüntü iki aşamada elde edilmiş olur.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık