Google Play Müzik Kapatılıyor

Google Play Müzik Kapatılıyor: Kullanıcılar YouTube Müzik'e Yönlendirilecek

Google Play Müzik kapatılıyor haberini sizler için detaylı bir şekilde inceliyoruz. Google’ın Google Play Müzik’i kapatılacak uygulamalar sırasına koymasından bu yana iki yıl geçti ve bugün Google nihayet Google Müzik’i kapatmasına izin verecek büyük adımı açıkladı. Google Play Müzik’i çevrimiçi bir müzik kütüphanesi olarak kullanan kişiler, yüklenen müzik koleksiyonlarını YouTube Müzik’e aktararak Google Müzik’i sonsuza dek geride bırakacak. Google Müzik’i geride bırakmak da isteğe bağlı değil zorunlu olacak.

Google Resmi Açıklama Yaptı

YouTube resmi bloğundan yaptığı açıklamada, bugünden itibaren başlamak üzere, Play Müzik dinleyicilerini müzik kitaplıklarını, kişisel zevk tercihlerini ve çalma listelerini YouTube Müzik’e zahmetsizce aktarmaya resmen davet etmeye başlamaktan heyecan duyduklarını belirtti. Yapılan bu açıklamadan sonra Google Play Müzik kullanıcıları uygulamaya erişimlerinin hangi tarihten itibaren kısıtlanacağını, ne zamana kadar Google Play Müzik uygulamasını kullanabileceklerini merak etmeye başladılar. Google Play Müzik uygulaması kütüphanenizde yer alan müziğinizi henüz aktaramıyorsanız, beklemeye devam edin! Google, hesabınız için aktarım işlemi etkinleştirildiğinde bir e-posta alacağınızı söylüyor.

Müzik Kütüphaneniz Youtube Müzik Uygulamasına Aktarılacak

Resmi blog aracılığıyla yapılan açıklamada bahsedilen e-posta iletisi tarafınıza ulaştı ise, eğer bu özelliğe erişiminiz varsa, Youtube Müzik resmi internet adresinde yer alan transfer seçeneğine tıklayabilir (veya YouTube Müzik uygulamasında bulunan bir açılır pencereye basabilir) ve aktarma işlemine başlayabilirsiniz. Google, yüklemeleriniz, satın alma işlemleriniz, eklediğiniz şarkılar ve albümler, kişisel ve abone olunan çalma listeleri, beğendiğiniz ve beğenmediğiniz şeyler, favorilere eklediğiniz istasyonlar ve kişisel zevk ve tercihlerinizin aktarım işlemine dahil olduğu şeklinde açıklamada bulundu. Görünüşe göre bu tek tıklamayla yapılan bir işlem olacak, ancak Google’ın yaptığı açıklama detaylı incelendiğinde aktarım işleminin birkaç saniye veya gün sürmesi de ihtimaller dahilinde bulunmakta.

Youtube Müzik Uygulamasında Sizleri Neler Bekliyor? Youtube Müzik Özellikleri Neler?

Google Play müzik fiyatlandırma seçeneklerinde temel olarak iki tür vardır. Reklam görmek zorunda olduğunuz ücretsiz kullanım ve belirli bir abonelik bedeli ödeyerek reklamsız müzik dinleyebileceğiniz abonelik sistemi. Uygulamada yer alan online müzik dinleme servisi her zaman olduğu gibi yine ücretsiz kalmaya devam edecek. Google Play Müzik uygulamasında da yer alan bu seçenek ile 50.000 şarkı limitiniz bulunurken Youtube Müzik uygulamasında bu limit 100.000’e çıkıyor. Google, ücretsiz özelliklerin aynı şekilde ücretsiz kalacağını, kullanıcılardan ekstra bir ücret talep edilmeyeceğini söylese de hizmete erişmeden ücretsiz özelliklerin nasıl olacağını söylemek zor.

Youtube Müzik Nedir?

YouTube Müzik, YouTube’un Spotify, Apple Music ve Tidal gibi diğer popüler müzik dinleme hizmetlerine karşı geliştirilen bir uygulamadır. Google Play Müzik’e taban tabana zıt değil çünkü YouTube Müzik bir Google ürünü.

YouTube Müzik kendisini Google Play Müzik’ten şu özellikleriyle ayırır: geniş resmi ve resmi olmayan müzik videoları kütüphanesi, ses dosyalarının yanında arama sonuçlarının yanına eklenerek, dinlediğiniz müziğin videosunu da izlemenizi sağlar. Bu, Google Play Müzik ile yapamayacağınız, Youtube Müzik uygulamasının kendine has bir özelliğidir. Önceden, bir sanatçının YouTube Müzik profiline abone olmak normal YouTube hesabınızı otomatik olarak bu kanala abone ediyordu. Bununla birlikte, YouTube o zamandan beri YouTube Müzik aboneliklerini YouTube aboneliklerinden ayırmak için abonelik mekanizmasını güncelledi. Evet, Google’ın birbiriyle çakışan çok sayıda uygulamasında olduğu gibi kafa karıştırıcı.

Genel olarak uygulamanın kullanıcılar açısından olumlu olan yönlerini sıralarsak:

  • Çevrimdışı oynatma için içerik indirme (Bu özellik sayesinde internet erişimiz olmadığında bile daha önceden indirmiş olduğunuz müzikleri dinleyebilirsiniz)
  • Geniş video seçenekleri
  • Kullanıcıların şarkıyı beğenip, beğenmemesine göre şekillenen reyting oranları
  • Uygulama üzerinden sanatçılara abone olmanın normal YouTube hesabı aboneliklerinden ayrı olması

Tarafsız bir inceleme yapmak için olumlu özellikler kadar olumsuz özelliklerini de objektif olarak belirtmemiz gerekir. Youtube Müzik uygulamasını yeni kullanacak olanların bilmesi gerekir ki uygulamanın ses kalitesi rakiplerine oranla daha kötü. Youtube Müzik uygulamasının en güçlü rakipleri arasında yer alan Spotify, Apple Music, ve Tidal uygulamaları daha düşük abonelik ücretleriyle 320 kbps kalitesinde müzik hizmeti sunabiliyor. Henüz yeni bir uygulama olan Youtube Müzik ilerde bu sorunu da çözüme kavuşturarak kullanıcılarını memnun edebilir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık