Online Check-in Nedir?

Online Check-in Nedir?

Online Check-in nedir, nasıl yapılır nasıl kullanılır? Merak edilen bu soruların cevabını sizler için inceliyoruz. Son yıllarda oldukça fazla tercih edilen havayolları ulaşımına ülkemiz yavaş yavaş alışmakta. İlk defa uçak ile seyahat edecekler için mutlaka havaalanında ne yapılacağı, yanında götüreceği yükün miktarının fazla olup olmayacağı veya havaalanına uçağın kalkışından ne kadar süre önce gitmesi gerektiği konuları telaşlanma sebebidir. Bunun yanında bazılarının derdi de uçak seyahatini cam kenarında geçirmektir. Sırf cam kenarında oturabilmek için havaalanına 2-3 saat önce gidenler bile var. Peki, insanlar bu zahmete katlanmadan uçakta oturacakları yeri kendileri belirleseler daha iyi olmaz mı? Bu sorunu online check-in denen sistem sayesinde çözüyoruz.

Bildiğiniz gibi uçak biletini internet veya satış acenteleri vasıtası ile satın aldıktan sonra uçuştan önce havaalanına gidip check-in yaptırarak uçak biletimizi en hızlı şekilde teslim almamız gerekiyor.

Ayrıca bagajımız var ise onu da check-in sırasında teslim ederek biletimize yapıştırılmış bir bagaj fişi alıyoruz. Uçakta nerede oturacağımız ise tam bu anda belirleniyor. Siz bir talepte bulunmadıkça bilet görevlisi genellikle rastgele bir koltuk seçerek size biletinizi teslim ediyor.

Eğer şanslıysanız cam kenarı isteyip istemediğiniz sorulabiliyor. Siz cam kenarında oturmak için bir talepte bulunursanız genellikle erken saatte check-in yaptıran yolcuların istekleri dikkate alınıyor. Genellikle diyoruz çünkü çok erken saatlerde check-in yaptırmak için gidip cam kenarı boş koltuk bulamamakta mümkün! İşte buna sebep olan şey online check-in sisteminin günden güne daha fazla kullanılması. Eğer siz de bu konuya yabancıysanız ve uçakta istediğiniz yere oturmak için eziyet çekenlerdenseniz buradan sonrasını daha dikkatli okumanızda fayda var.

Online Check-in Nedir?

Online check-in nedir, uçak ile seyahat edecek yolcuların uçuş saatine genellikle 24 saat kala ilgili internet siteleri üzerinden gerekli bilgilerini (isim, soy isim, T.C. Kimlik no, rezervasyon numarası (PNR) vb.) sisteme doğru olarak girmesi suretiyle kendi oturacağı koltuğu, yiyeceği yemeği vb. gibi hizmetleri belirleme işlemidir. Bu sayede havaalanına erken vakitte gidip saatlerce beklemek zorunda kalmayacaksınız, aksine ilerleyen aylarda kendinizi hastane randevusu almak için gece 00.00’ı beklemeye eşdeğer bir süreç ve yarışın içinde de bulabilirsiniz. Çünkü insanlar gün geçtikçe online check-in sistemini internet, arkadaşlar, reklamlar vb. gibi yollarla öğreniyor ve kullanıyorlar.

Normal Check-in Arasındaki Fark Nedir?

Eminim “en iyi yol bildiğim yoldur” mantalitesi ile düşünen ve online check-in’e hiç bulaşmadan ben işimi garantiye alayım diyenler vardır. Mutlaka aklınızda soru işaretlerinden en büyüğü check-in sırasında verilen bagajdır. Buraya dikkat edin farkı açıklıyoruz. Eğer online check-in yaptıysanız havaalanına gittiğinizde, önceki gidişlerinizden farklı olarak yapmanız gereken tek şey “Check-in” yazan değil de “Online Check-in” yazan gişelere gitmek. Zaten eminim 2 taraftaki sıranın da birbiriyle aynı olduğunu göreceksiniz. Online check-in yaptığınızda da valizinizi teslim edecek ve uçak bileti ile bagaj biletinizi alacaksınız. Yani uzun lafın kısası check-in ile online check-in arasında bir fark veya sizi havaalanına gittiğinizde zor duruma sokacak bir durum yoktur. Aksine nerede oturacağınız, yani bilette yazacak koltuk numarası o an belirlenmez, zaten bellidir.

Sanırım online check-in sisteminin ne kadar faydalı olduğunu ve çok da zor, büyük bir olay olmadığını kavradık. Şimdi mutlaka online check-in yapmak ücretsiz midir ya da ücretli ise ücreti ne kadardır diye merak ediyorsunuzdur. Bunun tam bir cevabı maalesef yok. Çünkü havayolu şirketlerinin politikaları birbirinden farklılık göstermektedir.

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık