Bölgesel kilo alma, vücudun herhangi bir bölgesinde fazlalaşan yağ oranını ifade eder. Genelde üst vücut, alt karın, basen , karın, bacak, sırt bölgesinde kendini gösterir. Bu bölgelerde yağ oranı %25 üzerine çıkarsa bölgesel kilo alma meydana gelir. Bu durum sadece estetik açıdan değil, beden ve ruh sağlığı açısından da zararlıdır. Göbek bölgesinde toplanmış olan yağlanma ciddi hastalıkların belirtisidir. Bunun için bölgesel kilo alma problemini ciddiye almalı ve çok geçmeden çözmeye çalışmalısınız.
Bu Yazımızda Neler Var
1 – Sağlıklı Kilo Alma Aşamasında 10 Altın Kural
Kilo vermek ve verilen kiloyu korumak herkesin hayalidir.Aslında çözüm çok basit. Doğru beslenip, vücudunuzu hareket halinde tutarsanız;hem kilo kontrolünü sağlar, hem de sağlığınızı korumuş olursunuz. Unutmayın ki hiçbir diyet mucizevi değildir. Yeterli, dengeli, sağlıklı beslenme ile doğru aktivite birlikteliğinin vücudumuzdaki olumlu etkisini hiçbir program yaratmaz. Sağlıklı kilo vermek için 10 altın kurala gelin beraber bakalım:
- Öğün düzenine dikkat edin.
- Besin çeşitliliği sağlayın.
- Porsiyonlarınız küçültün.
- Evde yemeye özen gösterin.
- Yavaş ve iyice çiğneyerek yiyin.
- Daha az şeker tüketin.
- Su içiminize dikkat edin.
- Daha iyi uyuyun.
2 – Bölgesel Kilo Alma Yöntemleri Neler?
Genellikle alınan kilolar bel ve göbek bölgesinde toplanır. Bu durum vücut şeklinizi bozar. Vücudunuzda diğer bölgelere oranla daha zayıf olan bel, karın, göbek, kalça, bacak bölgenizi doğru beslenme ve egzersizle şekillendirerek daha dolgun görünebilirsiniz. Zayıfım, ne yaparsam yapayım bir türlü kilo alamıyorum “ diyorsanız bu yöntemleri uygulamakta fayda var:
- Protein alımını artırın: Yumurta, süt,yoğurt, kırmızı et, kestane, fındık, ay çekirdeği, tavuk, balık, ceviz, badem, baklagiller, mısır, tereyağı, çikolata, yulaf ve makarna gibi besinler bölgesel kilo alma açısından zengin besinlerdir.
- Bol sıvı tüketin: Bölgesel kilo alma için hangi besinleri tüketmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Sıvı besinler hem kilo vermenizi hemde almanızı sağlar. Hazır meyve suları, asitli içecekler yerine ;meyve suları, ayran, yağlı süt tercih edebilirsiniz.
- Kilo aldıran bitki çaylarını deneyin:Çemen otu, karahindiba, şerbetçi otu, sarı kantaron çayı, rezene çayı düzenli tüketilirse iştah açar.
- Masaj yapın:zayıf olan vücut hatlarınızı(sırt, bel, kalça, göğüs) el hareketleriyle şekillendirebilirsiniz.
- Bölgesel egzersiz yapın: Bacak için ;bacak açma, çömelme, eğilme, germe hareketleri yapabilirsiniz. Göğüs için;başınız dik, kollar geriye doğru olacak şekilde esneyebilirsiniz.
Bunun dışında bölgesel kilo alma yöntemlerini uygularken yağlı değil kaliteli kalori alımına dikkat edin.
3 – Bölgesel Kilo Alma Nedenleri Neler?
Kızartmalar, cazip tatlılar, alkol, şekerli içeceklerin kilo aldırmasında şaşırtıcı bir durum yoktur. Peki ya düzenli fiziksel egzersiz ve kalorilerin kontrol edildiği sağlıklı diyete rağmen tartıya çıktığınızda hayrete düşüyorsanız bunu nasıl açıklarsınız ? Bunun birçok nedeni olabilir. Bölgesel kilo alma basit gibi görünse de birçok faktörün etkisinde olan bir süreçtir. En beklemediğiniz zamanda kilo almışsanız bunun başka sebepleri olabilir. Bunlar:
- Metabolizmanın yavaşlaması
- Hormonal düzensizlik
- Genetik yatkınlık
- Fazla karbonhidrat tüketimi
- Gereğinden fazla kalori alma
- Hareketsiz yaşam
- Fas food alışkanlığı
- Vitamin dengesizliği
A – Metabolizmanın Bölgesel Kilo Alma Üzerindeki Etkileri Neler?
”Su içsem yarıyor”diyenlerdenseniz, diyete rağmen kilo veremiyorsanız metabolizmanız yavaş çalışıyor demektir. Metabolizma hızı kilo alıp vermenizi etkiler. Yaşa, genetiği, kadın-erkek oluşunuza bağlı olarak değişir. Metabolizma hızını yavaşlatan birçok neden vardır. Hareketsizlik, yanlış beslenme, hormon düzensizliği,alkol tüketimi bunlardan bazılarıdır.
B – Hareketsizliğin Bölgesel Kilo Alma Üzerinde Nasıl Etkisi Var?
Hızlı ve kolay kilo almanın en önemli etkenlerinden birisidir hareketsizlik. Devamlılık gösteren spor düzeni vücuttaki yağın depolanmasını geciktirir. Vücuttaki kas dokusu ne kadar fazlaysa metobolizma da o kadar hızlı çalışır.
4 – Bölgesel Kilo Alma Vücudun En çok Hangi Bölümlerini Etkiler?
Bölgesel kilo alma konusu hem genetik yapınızla hem de beslenme tarzınızla ilgilidir. Bu nedenle aslında vücudunuzun yağlanmaya yatkın olduğu bölgede yapacağınız yöntemler çok önemlidir.
A – Basenden Kilo Alma
Bu tür kilo alımı hormon dengesizliği ile ilgilidir. Bu tür kilo alımından kaçınmak için uzun süre oturmaktan, sigara içmekten, fazla alkol tüketiminden kaçınmalısınız.
B – Yüzden Kilo Alma
Yüzden kilo alma, yüz egzersizi ve bitkisel uygulamalar ile mümkündür.
Yüz egzersizleri ;
- Mum üfleme : Yanak kaslarını geliştirir
- XO Egzersizi : X ve O harfleri kasılarak söylenir.
Bitkisel uygulamalar:
- Bal : Yanaklarda 10 – 15 dakika bekletilirse dolgunlaşmayı sağlar.
- Süt: Süt masajı ile yüze dolgunluk sağlanır.
- Shea yağı : Yüzde 10 dakika bekletme sonucu yanaklara elastiklik kazandırır.
5 – Bölgesel Kilo Alma Egzersizleri Hangileri?
Kilo almak için denemediğiniz yol kalmadı mı? Cevabınız evet ise size bir önerim var. Bölgesel kilo alma amacıyla yemek yemeye kendinizi kaptırırken ihmal ettiğiniz sporun aslında en iyi kilo kazandırma aracı olduğunu biliyor musunuz? Kilo aldıran egzersizlerle sağlıklı bir şekilde kilo alabilirsiniz. Vücut bu süreçte yağ ile değil kas ile şekillenir. Peki kilo aldıran egzersizlere bir bakalım.
Basenden Kilo Alma için Yapılan Egzersizler
Basenden kilo almak istiyosanız yapabileceğiniz egzersizler şu şekildedir:
- Koşu
- Yürüyüş
- Ağırlık kaldırma
- Plates
- Squat
6 – Kilo Almak İçin Hangi Tür İlaçlar Kullanılır?
Bölgesel kilo alma için kullanılan ilaçlar genelde bitkisel içeriklidir. Kilo aldırıcı ilaçlar mutlaka doktora kontrolünde kullanılmalıdır.
- Multiptusgain: Kontrollü kilo alımını, kas yapımını destekler;dengeli bir şekilde karbonhidrat ve protein desteği sunar.
- Vmax: Bitkiseldir. Metabolizmayı yavaşlatarak kilo alımını artırır.
- Bombax kilo aldırıcı :Karbonhidrat ve protein yönünden zengindir.
- Gren store GUMAX : İlacın içeriğinde ısırgan otu, kudret narı, kuşburnu, tarçın bulunur. İştah açar.
- Anti Diyabetik ilaçlar :İştah açar.
7 – Hızlı Kilo Alma Mümkün mü?
Bölgesel kilo alma sanılanın aksine kilo vermekten daha zordur. Bu sebeple kilo aldırıcı yöntemler doğru anlaşılmalı, sağlıksız beslenme süreci, hareketsiz yaşam sürdürülerek hızlı kilo alma amaçlanmamalıdır. Aksine doğru egzersiz ve beslenme yoluyla hızlı kilo almak mümkündür. Bunu açacak olursak:
- Tüketilen besinler bol kalorili olsun.
- Günde 3 – 5 öğün yemek yiyin.
- Bol bol karbonhidrat ve protein alın.
- Bol bol su tüketin.
- Yo Yo diyeti uygulayın: Dört gün boyunca yüksek kalorili besinler tüketin, son üç gün içinde de daha çok kalori içeren yiyecekler yiyin.
- Tuz oranını artırın.