Apple Cihaz Satın Almak Aslında Yatırım mıdır?

Apple Cihaz Satın Almak Aslında Yatırım mıdır?

Apple cihaz satın almak aslında bir yatırım mıdır? Geçtiğimiz aylarda Apple’ a yine bir zam geldi. İPhone SE hariç tüm cihazlarda fiyat değişikliği yapıldı. İPhone SE nin fiyatına zam yapılmamasının sebebi ise en son piyasaya çıkan İPhone modeli olduğu için dolar kuruna göre ve vergilerle beraber oldukça yüksek bir fiyatla piyasaya sunuldu. Ülkemizde vergiler çok yüksek olduğu için bide üstüne dolar kurunun artışından dolayı malum fiyatlar telefon piyasasına da büyük etki etmiş durumda. Örnek verecek olursak covid-19 virüsünden önce “Xiaomi Redmi 8A” telefon “800 TL” iken şu anki fiyatı “1600 TL” ye çıkmış durumda.

5 Yıl Önceki Apple Fiyatları

Peki Apple cihaz satın almak aslında bir yatırım mıdır? Buna cevap olarak şöyle bir örnek verebiliriz. 5 yıl önceki “Macbook Air 2015 Early” modeli ve sıfırı “3000-3500 TL” iken 5 yıl sonraki 2.el fiyatı “3000-4000 TL” olmuş durumda. Yani resmen aradan 5 yıl geçmesine rağmen üstelik 2.el bir ürün olmasına rağmen fiyatı düşmemiş hatta üstüne artmıştır. Bu da çoğu Apple cihazının Türkiye’de gün geçtikçe değer kazanması anlamına geliyor.

Normalde bir cihazın yıllar sonra eskiyip fiyatının düşmesi gerekirken Türkiye’de maalesef eskise de eskimese de fiyat ya değişiklik göstermiyor ya da tam tersine artış gösteriyor. Maalesef ki ülkemizde elektronik fiyatları bu kadar yükselmişken yeni model cihazları nasıl satın alabiliriz bilmiyoruz.

Neden Apple?

Türkiye’de daha uygun alternatif telefon markaları da var elbet ama çoğu kişi İPhone modellerini tercih ediyor. Çünkü Apple’ ın marka stratejisi de bu zaten. İnsanlara kendilerini özel hissettirmek.  Sanki kendilerine lüks bir eşya alıyorlarmış gibi hissediyorlar. insanların Apple’ ı tercih etmelerinin bir diğer sebebi ise servis hizmetlerinin çok iyi bir sistem üzerine kurulu olması.

Örnek olarak sizin bir İPhone 11 cihazınız var ve hoparlörü bozulmuş durumda. Ürünü Apple’ ın mağazasına götürürseniz eğer tamir ile çok uğraşmadan size sıfırını kutusu açılmamış bir şekilde yenisini verirler. Sonuç olarak Apple cihaz almak bizce gayet mantıklı bir yatırım olur. Ayrıca, yeni İphone modellerinin piyasaya çıkmasıyla birlikte fiyat değişikleri meydana gelebilir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık