1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır ve Şartları Nelerdir?

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır ve Şartları Nelerdir?
0

Yatay geçiş nasıl yapılır sorusu birçok kişi tarafından sorulmaktadır. Not ortalaması esasına dayalı yatay geçiş bilgisi ile tüm şartları öğrenebilirsiniz.

Yatay geçiş, öğrencilerin veya çalışanların uyguladığı yollardan birisidir. Yatay geçiş 2013 yılında YÖK tarafından belirlenmesinden sonra not ortalamasına esas alınarak geçiş önem kazanmıştır. Yatay geçiş yapılan birçok bölüm olmasına rağmen bunların nasıl yapıldığını bilmek önemlidir. Yıllardır uygulanan bu yöntem, merkezi yerleştirme puanına göre de okulundan memnun olmayan birçok öğrencinin tercih ettiği bir kapı olmaktadır.

Yatay geçiş nasıl yapılır sorusu, üniversiteler arası, üniversite içi programlar arası ve merkezi yerleştirme puanı gibi çeşitli şekillerde gerçekleştirilir. Yatay geçiş nasıl yapılır sorusunu sormadan önce bu kurum ve üniversitelerin şartlarını genel olarak bilmek önemli olmaktadır.

Yatay Geçiş Türleri Nelerdir: Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

yatay geçiş nasıl yapılır

YÖK tarafından 2013 yılında açıklanan bilgilere göre öğrencilerin seçebileceği, 3 farklı yatay geçiş türleri bulunmaktadır. Bu koşulları genellikle not ortalaması esasına dayalı ve merkezi yerleştirme puanına göre belirlenmektedir. Yatay geçiş nasıl yapılır sorusuna yanıt olacak şekilde 3 farklı yatay geçiş türleri aşağıdaki gibi olmaktadır.

1. Üniversiteler Arası Yatay Geçiş: Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

yatay geçiş nasıl yapılır

Yatay geçiş nasıl yapılır sorusuna karşılık olarak, üniversiteler arası yatay geçiş, her kurumun belirli şartları bulunmaktadır ve bu kuralların yerine getirilmesi için üniversite sayfasına bakılmalıdır. Üniversiteler arası yatay geçiş ile başka üniversitede okuyorsanız, bu geçiş yöntemi ile bunu yapabilirsiniz. Tek kural, gideceğiniz üniversitenin belirli kural ve koşulları yerine getirmeniz istenmektedir.

Üniversiteler arası yatay geçiş aynı zamanda kurumlar arası olarak da adlandırılmaktadır ve aşağıdaki gibi genel bilgiler ihtiyacınız vardır:

  • Ortalama ile yatay geçiş: Öğrencinin, genel dönemlerinin akademik not ortalaması 100 üzerinden en az 60 olması istenmektedir. Ön lisans derecesinde iseniz, 2. Veya 3. Yarıyıllarda geçiş yapabilirsiniz. Lisans öğrenci iseniz, 4 yıllık bölüm için minimum 3. ve maksimum 6. yarıyıllarda, 5 yıllık bölüm için minimum 3. ve maksimum 8. yarıyıllarda, 6 yıllık bölüm için minimum 3. ve maksimum 10. Yarıyıllarda yatay geçiş yapabilirsiniz.
  • Merkezi yerleştirme ile yatay geçiş: Üniversiteye girdiğiniz puan ile geçmek istenilen üniversite programındaki o yılki taban puanına eşit olarak geçiş yapılabilmektedir.
  • Kurumlar arası: Yükseköğretim kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlara ve es değer diploma programlarına göre kurumlar arası için yapılmaktadır.

2. Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş

yatay geçiş nasıl yapılır

Yatay geçiş nasıl yapılır sorusun bir diğer karşılığı ise merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiştir. Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı geçiş yapılmaktadır. Buradaki önemli olan husus, yatay geçiş için istenilen yıldaki bölüm ile üniversiteye yerleştiğinin puanınızın eşit olması gerekmektedir. YÖK tarafından belirlenir ve uygun olduğunda yatay geçiş işleminiz hızlı bir biçimde yapılmaktadır.

Merkezi yerleştirme ile yatay geçiş için ‘Yatay geçiş nasıl yapılır’ sorusuna denk olacak şekilde dikkat etmeniz gereken bazı kurallar vardır:

  • Üniversitenizde kayıt dondurmak, yatay geçiş için engel değildir.
  • Uzaktan veya açıktan bölüm okuyorsanız, diplomalarınız ile başka bir programa geçiş yapabilirsiniz.
  • İkinci öğretimde okuyorsanız, yükseköğretim yatay geçişi için yalnızca ikinci öğretime geçiş yapabilirsiniz.
  • Birinci öğretimden ikinci öğretime yatay geçiş yapılır fakat ikinci öğretime geçen birinci öğretim öğrencileri, ücret ödemektedir.
  • Yatay geçiş esnasında kontenjanlar dolu ise taban puanı en yüksek olan öğrenci seçilmektedir.
  • Uzaktan eğitim veya açıktan okuyan öğrencilerin not ortalaması 100 üzerinden 80 puan olması istenmektedir.

3. Üniversite İçi Programları Arası Yatay Geçiş

yatay geçiş nasıl yapılır

Üniversite içi programları için yatay geçiş nasıl yapılır sorusu çoğunlukla burası için sorulmaktadır. Bu yatay geçiş türünde Ön lisans veya Lisans programları arasında geçiş, yan dal, çift ana dal gibi kredi transferleri ile yapılmaktadır. Yatay geçiş nasıl yapılır olarak bakıldığında aşağıdaki gibi bazı ön koşulları ve şartları bulunmaktadır:

  • Yükseköğretim kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlara göre üniversite içinde kayıtlı olunan programlara göre tercihinizi yapabilirsiniz.
  • Kurum içinde birinci öğretimde iseniz, ikinci öğretime ücret ödemek dahilinde yatay geçiş yapılabilmektedir.
  • Yetenek sınavı şartı olan üniversite içi programlarda, yetenek sınavının geçilmesi istenmektedir.
  • Vakıf üniversitesinde okuyorsanız, başka bir burslu kontenjan dahilinde yatay geçiş yaptığınızda bursunuz pasif hale gelmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir