UUID (Universally unique identifier – Evrensel olarak benzersiz tanımlayıcı), bilgisayar sistemlerinde bilgi için kullanılan 128 bitlik bir etikettir. UUID’ler, yazılım geliştirmede, tutarlı biçimde benzersiz kimlikler oluşturmak için tasarlanmıştır.
Bu bit dizisi, yaygın olarak yazılım geliştirmede kullanılır ve hem şimdi hem de gelecekte benzersiz olacak şekilde tasarlanmıştır. UUID’lerin süresiz olarak benzersiz kabul edilmesinin nedeni, zaman damgası veya bir daha asla aynı şekilde yeniden üretilmeyecek rastgele bir sayı dizisi kullanılmasıdır.
Bu Yazımızda Neler Var
UUID Nasıl Oluşturulur?
UUID oluşturmanın en kolay yolu, gerekli donanıma sahip bir UUID oluşturucu kullanmaktır. UUID oluşturucular, RFC uyumlu UUID’ler oluşturmak için arka planda UUID paketini kullanırlar. UUID Oluşturucu kullanarak, yalnızca basit birkaç adımda UUID oluşturulabilir.
UUID Çeşitleri Nelerdir?
Beş farklı UUID çeşidi vardır:
- Sürüm 1 UUID: UUID oluşturmak için, oluşturulduğu bilgisayarın zaman damgasını ve MAC adresini kullanmaktadır.
- Sürüm 2 UUID: UUID oluşturmak için, oluşturulduğu bilgisayarın zaman damgasını ve MAC adresini kullanmaktadır.
- Sürüm 3 UUID: UUID oluşturmak için, bir MD5 (Message Digest Algorithm 5) yani bir ad ve ad alanı karışımını kullanmaktadır.
- Sürüm 4 UUID: UUID oluşturmak için, rastgele sayılar kullanmaktadır.
- Sürüm 5 UUID: UUID oluşturmak için, bir ad alanını, adın SHA-1’i (Secure Hash Algorithm 1) ile beraber kullanmaktadır.
Sürüm 1 ve Sürüm 4, UUID oluşturmanın en yaygın yolları olarak kabul edilmektedir.
UUID Ne İşe Yarar?
UUID’ler, diğer numaralandırma şemalarından farklı olarak, merkezi bir kayıt sistemine sahip değildir. Bu sebeple de bir UUID’nin yinelenme olasılığı sıfır değildir. Ancak insanların doğal insan yaşam süresi ve sistemlerin yapısı değerlendirildiğinde UUID’ler, gerçekten benzersiz olmasalar bile yeterince benzersiz olarak kabul edilir.
UUID’ler yaygın olarak hesaplama platformu oluşturmak ve metinsel temsilleri ayrıştırmak için hemen hemen her sektörden çeşitli büyük şirketler tarafından kullanılmaktadır. Tercih edilmesinin ve popülerliğinin günden güne artmasının sebebi ise veritabanındaki verilere, neredeyse benzersiz etiketler atamak ve kaynakların değerli olduğu sistemlerde, verileri saklamak için kompakt bir format sağlamaktır.