Tüm işletmeler, mevcut olan ekipmanlarını ve makinelerini en verimli şekilde kullanmaya çalışır. Ancak bazı durumlarda ekipman verimliliği istenilen seviyede olmayabilir. Bu gibi durumlarda düşük verime yol açan nedenlerin tespit edilmesi ve gereken önlemlerin alınması gerekir. Toplam ekipman verimliliği, bir işletmede bulunan tüm ekipmanları ele alarak verimliliği arttırmayı amaçlamaktadır.
Bu Yazımızda Neler Var
Toplam Ekipman Verimliliği Nedir?
Toplam ekipman verimliliği, üretim prosesi gibi herhangi bir operasyonunun en verimli şekliyle gerçekleşmesini sağlar. Bu kapsamda ele alınan proseste kullanılan tüm ekipmanlardan veri toplanır. Toplanan veriler, sürekli iyileştirme uygulamaları için ihtiyaç duyulan bilgileri sağlar. Verimliliğin en üst düzeye çıkması için sürekli iyileştirme stratejilerinin uygulanması gerekmektedir.
Toplam Ekipman Verimliliği İçin Verimlilik Ölçümü Nasıl Yapılır?
Toplam ekipman verimliliğini sağlamak için öncelikle verimlilik ölçüm kriterleri belirlenmelidir. Ele alınacak kriterler işletmenin hedefleri, gerçekleştirilen üretim ve arıza süresidir. Bu üç ana bileşen kullanılarak bir işletmenin ya da bir prosesin verimliliği hesaplanabilir. Bu sayede toplam ekipman verimliliğinde artış sağlamak için gerekli adımlar atılabilir.
Bir sonraki aşama ise hesaplanan bu verimlilik oranının nasıl arttırılabileceğini belirlemektir. Öncelikle işletmeden ya da prosesten toplanan veriler değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda verim düşüşüne neden olan durumlar tespit edilir. Plansız duruş süresinin kısaltılması veya proses sayısının azaltılması gibi önlemler toplam ekipman verimliliğini arttırmaya yardımcı olabilir. Burada uygulanacak olan çözüm, işletmenin ya da prosesin sunduğu verilere göre farklılık göstermektedir.
Unutmayın, Konzek Teknoloji, üretimde yapay zeka çözümleri gibi işletmelerin dijital dönüşüm anlamında ihtiyaç duyduğu Endüstri 4.0 çözümlerini uçtan uca geliştiren, 80’den fazla ülkeye teknoloji ihraç eden, sektöründe lider bir teknoloji firmasıdır. Özellikle yapay zekâ destekli MES ve MOM markası Retmes ile özel tasarlanmış algoritmalar inşa ederek, işletmelerin enerji verilerinin, proses verilerinin ve üretim verilerinin toplanması, izlenmesi ve analiz edilmesi anlamında etkin çözümler sunar.