1. Anasayfa
  2. Teknoloji-haberleri

SSD Nedir? SSD Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 3 Önemli Kriter

SSD Nedir? SSD Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 3 Önemli Kriter
0

Bir oyun kurdu veya bilgisayar ile içli dışlı biriyseniz performansın önemi sizin için daha büyük demektir. Hard disk her ne kadar yaygın ve uygun fiyatlı bir parça olsa da bazı durumlarda isteklerinizi karşılayamaz. İşte tam da bu durumlar için üretilen Solid State Disk aslında tüm bilgisayar kullanıcıları için çok önemli bir parça. Piyasaya sürüldükleri günden bu yana çok fazla artan SSD çeşitleri, bazı kişilerin kafasının karışmasına sebep olabiliyor. Peki, SSD Nedir? SSD Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

ssd nedir?| 2 640x480 4 |teknoloji-haberleri

Hard disklerin ne kadar işe yarar olduklarını hepimiz biliyoruz. Ayrıca aldığımız bir HDD bizi uzun süre götürebiliyor ancak bu işin görünen kısmı. Yani biz her ne kadar hard diskimizin sağlam olduğunu düşünsek de aslında işler pek öyle olmayabiliyor. Çünkü bu diskler hasar görmeye çok müsait yapıda tasarlanmışlar. Mekanik sistem ile çalışan diskler yere düştüklerinde veya darbe aldıklarında performans kaybı yaşayabiliyorlar ancak siz bunların farkında olmayabiliyorsunuz. Solid State Disk ise tam tersine daha dayanıklı ve yüksek performanslı olmasıyla dikkat çekiyor.

SSD Nedir? Neden SSD Tercih Edilmelidir?

Katı hal sürücüsü yani SSD mekanik parçalar içermez ve bellek yongaları, dahili devrelerden oluşur. Bu durum ise disklerin daha sağlam ve daha hızlı olmasını sağlar ki zaten üretim amaçları da budur. Örneğin bir hard disk mekanik parçalardan oluştuğu için kolay hasar görür ve verebileceği performans kısıtlıdır. Ancak Solid State Disk, hard disklere göre kat be kat daha fazla performans verebilir ve çok daha dayanıklıdır. Yani 500 GB SSD ve 500 GB HDD satın alırsanız aralarındaki tek benzerliğin boyutu olduğunu fark edeceksinizdir.

ssd nedir?| 3 640x480 3 |teknoloji-haberleri

Yüksek performanslı disklerin üretim amacını ve avantajlarını kısaca sizlere aktarmaya çalıştık ama henüz bitmedi. Çünkü bu disklerin birkaç avantajı daha mevcut. Her yönden avantajlı olan diskler aynı zamanda çok sessiz çalışıyorlar ve içlerinde oluşan bazı sorunları otomatik olarak çözebiliyorlar. Tek dezavantajları ise fiyatlarının biraz yüksek olması diyebiliriz.

SSD Nedir? SSD Alırken Göz Önünde Bulundurmanız Gerekenler

Bu noktada bahsedeceğimiz kriterlerin hepsi ayrı bir önem arz etmektedir. Rehberimizi dikkatli şekilde okuyup ve tercihinizi kendi ihtiyaçlarınıza göre yapmanızı tavsiye ediyoruz.

SATA II/ SATA III Portları

SSD üzerinde bulunan SATA portları değişiklik göstermektedir. Örneğin bazılarında SATA II bulunabilir. Bu durum anakartınızda uyumluluk konusunda sıkıntı teşkil etmez. Ancak bazı dezavantajları mevcuttur. Aslında bu durumu USB teknolojisi ile bağlantılı olarak yorumlayabiliriz.

ssd nedir?| 4 640x480 2 |teknoloji-haberleri

USB 2.0 destekli bir anakarta USB 3.0 teknolojisi ile uyumlu flash bellek de taksanız yazma ve okuma hızınız değişmeyecektir. Çünkü anakartınız 2.0 teknolojisini destekler ve 3.0 teknolojisinin hızına erişemez. İşte bahsettiğimiz durum SATA üzerinde de geçerlidir. Anakartınız da SATA II portu varsa ancak alacağınız disk SATA III ise diskinizden tam verim alamazsınız. Anakartınız SATA II portu bulundurduğu için maksimum verebileceği veri transfer hızı 280 MB/s civarlarında olacaktır. Aynı durum tam tersi senaryo içinde geçerlidir. Disk seçimini bu hızları ve portları göz önünde bulundurarak yapmanızı tavsiye ediyoruz. Son olarak SATA III portunun 550 MB/s civarında veri transferi hızları sunabildiğini belirtelim.

İlginizi Çekebilir: STEAM OYUN YEDEKLEME VE YEDEKTEN GERİ YÜKLEME İŞLEMLERİ

M2 Yuvası ve SATA/ PCIe FARKI

M2 SSD, diğerlerine yani SATA portu ile bağlananlara göre biraz daha farklıdır. Çünkü bu diskler aslında bir RAM gibidirler. Adından anlaşılacağı üzere SATA yerine M2 yuvasına takılırlar. RAM’e benzeyen yapısıyla ve sunduğu hızlarla dikkat çeken disklerin fiyatları normallerine göre daha pahalıdır. Bunun sebebi ise okuma/yazma hızlarının çok daha yüksek olmasıdır. Eğer çok daha fazla hıza ihtiyacınız varsa M2 diskleri tercih etmeniz sizin için daha uygun olacaktır.

ssd nedir?| 5 640x480 2 |teknoloji-haberleri

Ancak bir M2 disk alırken de dikkat etmeniz gereken kritik bir detay vardır. Anakartınız üzerinde bulunan M2 yuvası, PCIe arabirimini desteklemelidir. Eğer SATA M2 bir yuvanız varsa alacağınız disk kapasitesinden daha yavaş çalışır.

Yeterli Boyut Tercihi

SSD fiyatlarının yüksek olmasından bahsetmiştik. Fiyatlarının yüksek olması ise bazı kişilerin düşük boyutlularına yönelmesine neden oluyor. Yani bir kişi SSD 480 GB alacakken fiyatından dolayı 120 GB olanını tercih edebiliyor. Bu durum tabi ki bütçenize göre değişebilir ancak yine de dikkat edilmeli. Çünkü bilgisayar içerisine kurduğunuz oyunları hard diskinize kurduğunuzda alacağınız diskin pek bir anlamı kalmaz.

ssd nedir?| |teknoloji-haberleri

Yani oyunlarınızı veya yüksek performans gerektiren programlarınızı hard diske değil yeni aldığınız Solid State Disk içerisine kurmalısınız. Bu durum ise 120 veya 240 GB olan bir diskin sizin için yeterli olmayacağı anlamına gelebilir. Bilgisayarınızda çok fazla oyun veya program bulunduruyorsanız en az 500 GB SSD tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir