1. Anasayfa
  2. Genel

Sosyal Medya Yasası Nedir? Neler Değişecek?


0

Sosyal medya yasası son günlerde sıkça duyulan konulardan biri tanesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesi ile birlikte yasanın metni de merak edilenler arasında yerini almıştır. Yasanın günlerce konuşulmasının ardından kabul edilmesi ile birlikte Meclis, 1 Ekim tarihine kadar tatile girmiştir. Yasanın sosyal medya ve interneti ilgilendiren birtakım düzenlemeler içermesi, Türkiye’de sosyal medya kullanan çok sayıda kişide de merak uyandırmaktadır. Yasada belirtildiği üzere sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’de temsilcilik bulundurmak zorundadır. Bu durum, kişilerin sosyal medya üzerinden yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için bir muhatap bulmayı da kolaylaştıracaktır. Bu sayede, olumsuz içerik barındıran sosyal ağ sağlayıcısına erişimin engellenmesi ve içeriğin kaldırılması, sağlayıcılardan istenebilecektir.

Sosyal Medya Yasasında Neler Var?

sosyal medya yasasında ne var

Sosyal medya yasasında neler var sorusu arama motorlarında sıklıkla araştırılanlar arasında yer almaktadır. Yasada yer alan maddelere yapılan farklı yorumlar da konuyu merak edenlerin dikkatini çekmektedir. İktidar partisine göre düzenlemenin amacı, internet kullanıcıları herhangi bir hak ihlali yaşadıklarında bu durumun önüne geçmektir. Yasaya muhalefet edenler ise bu düzenlemenin sansür amaçlı bir yaklaşım olduğunu belirtmektedir. Sosyal medya yasası Youtube, Facebook, Instagram, Tiktok, Twitter, Whatsapp ve benzeri alanları kapsamına almaktadır. Yasa nedeniyle Türkiye’de kullanıcı sayısı 1 milyondan daha çok olan sosyal ağ sağlayıcıları; en az 1 temsilciyi Türkiye bulundurma yükümlülüğü altına alımıştır.

Temsilcinin kimlik bilgileri ile iletişim bilgileri BTK’da yer alacaktır. Bu sayede herhangi bir olumsuz içerik paylaşımı ya da yasa ihlali meydana geldiğinde sosyal ağ sağlayıcısının temsilcisine ulaşılabilecektir. Temsilci bulundurmayan sağlayıcılara ise birtakım yaptırımların uygulanacağı görülmektedir. Bu yaptırımlar arasında; internet erişiminin engellenmesi, internet hızının %90’a kadar azaltılması, para cezası ve reklam yasağı gibi yaptırımlar yer almaktadır. Temsilci bulundurmayan sağlayıcıya ilk aşamada para cezası kesilecektir. Para cezasına rağmen temsilci bulundurmayan sağlayıcının cezası 30 milyon TL’ye kadar çıkabilecektir. İkinci para cezasına rağmen, bu ihlale son vermeyen sosyal ağ sağlayıcısının reklam alma imkanı ortadan kaldırılacaktır. Bu durumdaki bir sağlayıcıya, Türkiye’deki gerçek ya da tüzel kişiler tarafından reklam verilmesi yasak getirilmiştir.

Sosyal Medya Yasası Metni Başka Neler İçeriyor?

sosyal medya yasası metni

Sosyal medya yasası metni farklı yaptırımları da içerisinde barındırmaktadır. Temsilci bulundurmayı kabul etmeyen sağlayıcılara iki kez para cezası verildikten sonra, sağlayıcılara reklam verme de yasaklanacaktır. Bu yasağa rağmen halen daha temsilci bulundurmayan sağlayıcılara internet hızının düşürülmesi yasağı uygulanacaktır. İlk aşamada internet hızı düşürme yasağı %50 olarak belirlenmiştir. Bu yasağa rağmen temsilci bulundurmayan sağlayıcılara bu sefer %90’a kadar internet hızı düşürme yaptırımı uygulanacaktır. Sosyal ağ sağlayıcıları, kişilik haklarını ihlal eden ve suç teşkil eden içerikleri, bildirimden sonra çıkarmakla yükümlü tutulmaktadır.

Yasanın Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilecektir?

sosyal medya yasası kabul edildi mi

Herhangi bir sosyal medya kullanıcısı, kişilik haklarına zarar veren bir içerik gördüğünde, sosyal ağ sağlayıcısından içeriğin kaldırılmasını ya da içeriğe erişimin engellenmesini isteyebilecektir. Bu istek, 48 saat içerisinde değerlendirilerek çözüme kavuşturulacaktır. Ayrıca, kişilik haklarının ihlaline yönelik olarak gelen bildirimler sonucunda, bu içeriğin Google arama sonuçlarında yer alması da engellenecektir. Bu husus, unutulma hakkı ifadesi ile anılmaktadır.

Sosyal medya yasası twitter ve Facebook üzerinden gelen yüklü miktarda şikayetlerin incelenmesi ve sakıncalı içeriğin kaldırılmasına imkan tanımaktadır. Bu sayede kişilerin sosyal medya üzerinden herhangi bir mağduriyet yaşamalarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Üstelik kurallara uymayan sağlayıcılara da çok ciddi miktarlara varan para cezası yaptırımları gündeme gelmektedir. Sosyal medya sağlayıcılarının bu kurallara nasıl tepki verecekleri de merakla beklenmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir