Savunma Sanayi İçin Robotimler Geliyor

drone

Türk Savunma Sanayi her geçen gün yeni gelişmeler ile gündeme gelmeye devam ediyor. Altay Tankı, ANKA insansız hava aracı, SGAK ( Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi ), ATAK helikopterleri ve GÖKTÜRK yer gözetleme uyduları gibi sadece ülkemizde değil aynı zamanda tüm dünyada ses getiren Türk savunma sistemleri geçtiğimiz günlerde projesi imzalanan ve son teknoloji ürünü Robotimleri duyurdu.

Robotim Projesi ile İKA ( İnsansız Kara Araçları ) ve İHA ( İnsansız Hava Araçları) etkinliği oldukça artacak. Cumhurbaşkanlığı Savunma Başkanlığı koordinasyonluğunda yapay zeka ve robotik üzerine çalışmalar yapan firma teknolojik teknik ve taktik ihtiyaçların karşılanması için çalışmalarını sürdürüyor.

Robotim – İşbirlikçi Robotlar için imzalanan proje ile geleceğin insansız harekat ortamı için ülkemiz adına bir adım daha atılacak. Robotim projesi ile yapay zeka ile geliştirilmiş ve desteklenmiş bu robotlar İHA ve İKA şeklinde GPS olmayan ortamlarda tam otonom olarak görevlerini yerine getirmesi için hazırlanacak.

Savunma Sanayi İçerisindeki Yetenekli Robot Sürüleri

Robotim Projesi içerisinde ayrıca yapay zeka destekli sürü algoritmalarının geliştirilmesi planlanıyor. Ayrıca yapay zeka desteği ile nesne ve dost – düşman ayrımı, sürü haberleşmesinin alt yapısının geliştirilmesi de planlanan proje içerisinde bulunmakta.

Ayrıca İHA’ların İKA’lara iniş yapabilmesi burada şarj edilerek görevine devam etmesi, eş zamanlı konumlandırma ve haritalandırma ile mağara tünel ya da vadi gibi GPS’in olmadığı noktalarda göreve devam etme özelliği planlanıyor. Bunun yanı sıra İHA ve İKA’ları birlikte kullanımı ve yapay zeka ile ortak operasyon yürütme gibi bir çok ileri teknolojinin bu sayede yapılması planlanıyor.

Savunma Sanayi bu Robotimlerin ne zaman piyasa çıkacağı ya da askeriye içerisinde kullanılmaya başlanacağı hakkında bilgi vermedi. Ama Polonom-SelviTech ana yüklenici olarak yer aldığı proje için çoktan çalışmalara başladığı biliniyor.

Üniversiteler Alt Yüklenici Olacak

Robotim projesinin alt yüklenicileri ise TÜBİTAK dışında hepsi üniversite. Yıldız Teknik, Balıkesir ve İstanbul Üniversiteleri bu proje için alt yüklenici olmuş durumda. Böyle büyük bir projede üniversitelerin olması öğrenciler için de büyük bir şans doğuracak.

Üniversite içerisindeki lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin de bulunabileceği bu proje şimdiden tüm dünyada ses getirmiş durumda. Türkiye, Çin, Japonya ve Amerika gibi ülkeler ile birlikte robot teknolojisi konusunda büyük bir yarışta. Türk Savunma Sanayi ile bu yarışta ne kadar iddialı olduğunu tüm dünyaya göstermek istiyor.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık