1. Anasayfa
  2. Teknoloji-haberleri

Sanal Gerçeklik Nedir?

Sanal Gerçeklik Nedir?
0

Teknoloji günden güne hızla ilerlerlerken yetişmek gerçekten çok zor. Dokunmatik telefonlar, gelişmiş oyun motorları, kaliteli kameralar ve hızlı internet bağlantıları derken ortaya sanal gerçeklik adı altında gözlükler çıktı. Gelişen teknoloji sayesinde sanal ortamları gerçeklik hissi ile deneyimliyoruz. Sanal gerçeklik bilgisayar programlı 3 boyutlu ortamlar için kullanılıyor. Çeşitli gözlük, eldiven ve diğer ekipmanlarla sanal ortamlara gerçek hisle dahil olmak mümkün.

Ortama girdiğimiz andan itibaren gerçeklikle bağlantımız kesilir. Kaliteli bir sanal ortamın tasarlanması gerçekliğe daha yakın olurken zayıf sanal ortamlarda mevcuttur. Zayıf gerçeklikler yüksek deneyimler yaşamanıza engel olurken bu durum hayal kırıklığı yaratabilir. Bu yüzden gireceğimiz sanal ortamın kusursuz bir şekilde tasarlanması büyük önem taşır. Gerçeklik ortamları gerçeklik seviyesinin yoğunluğuna göre kategorilere ayrılır.

Sanal Gerçeklik Ortamları

viral-teknoloji-sanal-gerceklik-ortamlari

Sanal gerçeklik ortamları listesini sizler için derledik. İşte derlediğimiz o liste.

1. Kısmi Katılımlı Ortamlar

viral-teknoloji-kismi-katilimli-ortamlar

Adından da anlaşıldığı üzere oluşturulan sanal ortama kısmi şekilde katılma durumudur. Bu ortamda gerçekliğe geçen kişi tamamen hayattan kopmaz. Bu kategoride gerçeklik için kullanılan ekipmanlara gerek yoktur.

2. Sanal Gerçeklik: Tam Katılımlı Ortamlar

viral-teknoloji-sanal-gerceklik-tam-katilimli-ortamlar
sanal gerçeklik: tam katılımlı ortamlar

Bu ortamda kişi hayattan tamamen kopar. Kişi duyularını gerçeklik tadında hissederken görüntü ve dokunma gibi birçok gerçekliğe adım atar.

3. Çoklu Katılımlı Ortamlar

viral-teknoloji-coklu-katilimli-ortamlar

Oldukça geniş bir alana sahip olan bu ortamda diğer kullanıcılar birbirleri ile temas kurabilir. Eğitim ve çeşitli alanlarda bu ortamlar kullanılır. Sanal gerçeklik ortamları ilerleyen zamanlarda eğitim, spor ve çeşitli sektörlerde kullanılması bekleniyor. Şu an için tarihi müzelerin gerçeklik ortamları bire bir kopyası şeklinde oluşturuluyor. Örnek verecek olursak İspanya da okuyan bir öğrenci Ayasofyayı gezmek isterse o dakika gerçeklik ortamına girip müzeyi gezebilir. Artık tarih derslerini daha keyifli dinleyebiliriz.

Hızla ilerleyen teknolojiyle bu ortamlar sanal bilgisayar oyunlarının yerini alacaktır. Geçmişte kullanılan cihazlar konforsuz ve pahalıyken günümüzde kullanılan ekipmanların daha konforlu ve cazip fiyatlara sahip olunabilir. Hepsinden önemlisi gerçeklik bakımından daha gelişmiş olan günümüz sistemlere ulaşılması daha kolaydır. Çalışmalarına ciddiyetle devam eden Google ve Samsung gibi şirketler yoğun çalışma temposuyla sanal gerçekliğin ilerleyen zamanlarda kullanımının artacağını söylüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir