Mobil oyunlar yapımı bu oyunları oynamak kadar oldukça sevilen bir iştir. Ayrıca bu düzgün yapılabilecek bir oyun ile güzel paralar kazanmak da mümkün. Gelişen teknoloji ve yazılım bilimi ile oyun yapmak artık eskisi kadar zor bir yöntem değildir. Oyun yapma programları da sizin kazançlarınızdan pay aldıkları için artık oldukça gelişmiş ve kolay kullanışlı hale gelmiştir.
Bu yazımızda sizler için oyun yaparken dikkat etmeniz noktaları ve izlemeniz gereken yolları kısa kısa değinerek en uygun 2 oyun yapma programını sizlere anlatacağız. Mobil, bilgisayar ya da konsol oyunu düşünceleriniz var ise bu yazımızı okumalısınız.
Bu Yazımızda Neler Var
Mobil Oyunlar Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
İlk yapmanız gereken işlem oyununuz için iyi bir araştırma yapmak. Nasıl oyun yapmak istiyorsunuz, piyasada sizin düşündüğünüz oyun tarzına ilgi var mı ve tecrübeleriniz bu oyunu yapmak için yeterli mi gibi sorulara geniş çaplı bir araştırma ile cevap vermelisiniz.
Örneğin online mobil oyunlar oldukça çok sevilen bir kategori. Sizde kendinize özgü herkes tarafından oynanabilecek sevilen bir oyun türü belirleyerek başlayabilirsiniz. Popüler forum sitelerinde fikrinizi dile getirerek insanların tepkisini ölçebilirsiniz.
Kaliteli Mobil Oyunlar
Kaliteli derken sadece grafik olarak düşünmeyin. Bazen çok küçük ama farklı bir tarzda oyun herkesin ilgisini çekebilir. Örneğin 2048 gibi bir oyun yüksek grafik ya da mükemmel bir oynanış seçeneği sunmuyor. Fakat içerdiği farklı tarz ve bağımlılık yapıcı özelliği ile herkesin telefonuna belki de en az 1 kez indirdiği bir oyundur.
Sizde oyununuzu kafanızda tasarlarken sadece grafiğe dayalı olarak düşünmemelisiniz. Bu yüzden tarayıcınıza en iyi mobil oyunlar 2019 ya da 2020 yazarak bu yıllarda hangi tarz oyunlar popüler olmuş ne kadar indirilmiş nasıl geri dönüşler almış bakabilirsiniz. Bu oyunlardan ilham alarak kafanızdaki oyun yapısını şekillendirebilirsiniz.
Genel Planlama
Genel planlama kafanızdaki oyunu kurduktan sonra ikinci aşamadır. Oyununuzla ilgili ileriye dönük planları yapmalısınız. Örneğin ilerleyen dönemlerde oyunda ne gibi değişiklik yapmayı planlıyorsunuz ya da oyuna ne gibi özellikler getirmeyi planlıyorsunuz bunlar not alarak bir plan haline getirmelisiniz.
Çok küçük bir oyun yapıyor olsanız bile bu planlama ile oyununuz insanlar üzerinde profesyonel bir izlenim oluşturur. Oyunu devamlı güncel tutarak oynandıktan sonra hemen silinecek bir oyun değil insanların telefonlarından silmek istemeyeceği bir uygulama yapabilirsiniz.
Programlamaya Başlama
Planlarınız oldukça düzenli ve tertipli ilerlese de aklınızdaki oyun fikri muhteşem olsa da en önemli nokta programlamaya başlama kısmıdır. Çünkü yanlış bir program seçimi sizi bu işten kısa sürede sıkılıp bu macerayı sonlandırmanıza sebep olabilir. Piyasa üzerinde oldukça fazla uygulama oyun yapımı için mevcut.
Bu programlar içinde kısa bir araştırma yaparsanız gözünüze 2 adet program çarpacaktır. Unity ve Unreal Engine. Piyasanın altını üstüne getirmiş son zamanların en kullanışlı ve basit ara yüzlü oyun yapma programlarıdır. Üstelik bu iki programda ücretsiz olarak hizmetinizde.
Unity: Sevilmeyen Kahraman
Unity 2005 yılında ilk başta IOS işletim sistemi çıkmış olsa da zamanla neredeyse her platform için çıkartılmıştır. Gelelim sevilmeme sebebine. Aslında Unity gereksiz bir kıyaslamadan dolayı pek sevilmiyor. Oyun yapımcıları her seferinde başka programlar ile kıyaslayarak eksik yönlerinden bahsediyor.
Ama bu eleştiriler onu en çok kullanılan 2 programdan biri yapmaktan alıkoyamıyor. Çünkü Unity ile yapabileceklerinizin sınırı yok. Son zamanların favori oyunlarından olan Escape From Tarkov oyunu bu program ile yapılmış bir oyundur. Unity oldukça geniş bir kitleye sahip olduğu için yaşadığınız sorunları sizlerden önce yaşayan on binlerce kişiden yardım alabilmeniz.
Unity yardım ve destek amaçlı çok fazla forum sitesi ya da sosyal medya hesabı bulmanız mümkün. Ayrıca yaptığınız bilgisayar ya da mobil oyunlar ile gelir elde edebilirsiniz. Yaptığınız oyunları Steam, Play Store ve App Store’dan satmanızda mümkün. Bu arada en az 5 – 6 oyun yapıp piyasaya çıkardığınız zaman Unity’den aylık olarak oldukça güzel paralar kazabilirsiniz.
Unreal Engine: Mekânın Sahibi
Mekanın sahibi diyoruz çünkü gerçekten de son zamanlarda Unreal Engine üzerine çıkmış bir oyun motoru daha yok. Unreal Engine ismini henüz duymadıysanız bile bu oyun ile yapılmış bir oyun farkında olmadan kesinlikle oynamışsınızdır. Bunların en yakın zamanda çıkmış ve bilinen örneği ise Fortnite.
Unreal Engine sizlere sınırsız bir imkân sunuyor. Üstelik bunları sizden hiç para almadan sunuyor. Bilgisayar ya da mobil oyunlar konusunda oldukça kullanışlı. Eşsiz grafiklerle istediğiniz tarzda ya da çok basit çok kullanışlı oyun yapmak için en ideal tercih. Epic Games uygulamasını indirdiğiniz zaman içerisinde ücretsiz olarak temin edebileceğiniz bu oyun motoru ile ister her şeyi kendiniz tasarlayın, isteseniz ise Unreal Engine mağazasından daha önce sizi gibi kullanıcılar tarafından hazır çizilmiş içerikleri satın alın.
Program yazılım dili olarak C++ kullanmakta. O kadar çok kullanıcısı var ki aldığınız her sorun için birbirinden farklı çözüm yolları ya da kısayollar bulmanız mümkün. Ayrıca birçok online ders satış mağazalarında bu program için dersler bulmanız da çok kolay. Ayrıca burada yaptığınız oyunları Epic Store mağazasından tüm dünyaya satmanız da size sunulan seçenekler arasında.
Mobil oyunlar ya da bilgisayar oyunları yapmak gibi bir düşünceniz var ise bu uygulamayı kesinlikle incelemeli ve bu program ile yapılan oyunlara bir göz atmalısınız.