Gorilla Glass Teknolojisi Nedir?

Gorilla Glass Teknolojisi

Gorilla Glass teknolojisi, Corning adlı şirket tarafından üretilen bir cam türüdür. Akıllı telefonlar; işlemcileri, ekran çözünürlüklüleri gibi teknolojik gelişimler yanında sağlamlıkları açısından da gün geçtikçe gelişim göstermektedir. Bu cam teknolojisi; tabletler, telefonlar ve diğer mobil cihazların ekranlarını korumak için geliştirilmiştir. Bu cam hafif, dayanıklı ve dokunmatik ekran teknolojileri ile uyumludur. Corning şirketinin adı daha önceden Chemcor’dur. Dayanıklı telefon camı üretmeye başlamadan önce, ev eşyaları, gözlükler ve araba, havacılık ve eczacılık uygulamaları için dayanıklı cam üretmekteydi. 2007 yılında Apple şirketinin talebi üzerine ilk Gorilla Glass teknolojisi iPhone / © AndroidPIT cihazına uygulandı. İlk nesil 250 cihazda yer aldı. Bu teknoloji cama çekiçle vurulsa bile kırılmayacak teknoloji kazandırsa da, hiç kırılmaz manasına gelmemektedir. Bu durum camın kalınlık ve sürümüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Gorilla Glass Teknolojisi Nasıl Üretilmektedir?

Bu cam aslında kimyasal olarak güçlendirilmiştir. Ürünün dayanıklılığı üretim aşamasında maruz kaldığı iyon değişimi sonucu meydana gelmektedir. Cam üretildikten sonra erimiş tuz banyosuna daldırılmaktadır. Tuzdaki potasyum iyonları camdaki sodyum iyonları ile yer değiştirmektedir. Periyodik tablodan görülebileceği gibi sodyum atomları, potasyum atomlarından daha küçüktür. Bu yer değişim sayesinde potasyum atomları daha sıkışık hale gelmektedir. Cam soğuyunca büyük iyonlar birbirine sıkıca bağlanır. Bu da kırılmaya karşı dayanıklılık sağlamanın yanında çizilme sonucunda durumun daha kötüleşmesini engellemektedir.

Kaç Tane Gorilla Glass Sürümü Var?

6 çeşit Gorilla Glass cam bulunmaktadır. İlk sürüm 2007 yılında piyasaya sürüldü. 2012 yılında ikinci sürüm piyasaya sürüldü. Bu nesilde dayanıklılıktan çok inceliğe önem verildi. İkinci nesil ilk nesle Göre yüzde yirmi daha inceydi.

Gorilla Glass 3 Ne Kadar Dayanıklı

2013 yılında üretilen üçüncü Nesil gelişiminde ise incelikten çok dayanıklılık gelişimine önem gösterdi. Bu sürüm, daha derin çiziklerle daha iyi baş eden NDR teknolojisini de içerdi. Üçüncü nesil ekrandaki çiziklerin yüzde otuz beşini engelledi.

Gorilla Glass 4 Ne Kadar Dayanıklı

Anketler aracılığıyla ekran kırılmalarının yüzde yetmişinin düşmeler sonucu meydana geldiğini öğrenen şirket, 2014 yılındaki dördüncü sürümünü düşmelere dayanıklı olacak şekilde üretti. Dördüncü nesil Gorilla Glass teknolojisi bir öncekinin iki kadar güçlüydü.

Gorilla Glass 5 Ne Kadar Dayanıklı

2016 yılında piyasaya sürülen Gorilla Glass 5 ise, önceki sürüme göre 4 kat daha dayanıklılık gösterdi. Testlerde 160 cm’ye kadar olan düşüşlerden kırılmadan kurtulduğu gösterildi. Ayrıca üretici şirket 1 metreye kadar aşırı sert yüzeylere düşüşlerin yüzde 80’inde çatlakların önlendiğini garanti etmektedir.

Gorilla Glass 3 ile 5 arasındaki farklar şöyle sıralanabilir:

  • Gorilla Glass 5 sürümü üçüncü sürüme göre 8 kat daha dayanıklı
  • İkinci olarak ise Düşmeye karşı dayanıklılığa dördüncü sürümden itibaren önem gösterilmiştir. Bu yüzden beşinci sürüm üçüncü sürüme göre düşmeye karşı daha dayanıklıdır.

Corning Gorilla Glass 6 Nedir?

Temmuz 2018 yılında piyasaya sürülen Gorilla Glass 6 ise bir önceki sürüme göre iki kat daha dayanıklıdır. Bir metreden ardışık 15 düşmeye dayanabileceği söylenmektedir.

Corning Gorilla Glass 7 hakkında şu ana kadar bir duyuru yapmamıştır.

Gorilla Glass Nerede Üretiliyor?

Gorilla Glass camlar 1851 yılında kurulan ve adını 198 yılında Corning değiştiren şirket tarafından üretilmektedir. Şirket New York’un yanı sıra, Japonya ve Tayvan’da araştırma merkezlerine sahiptir.

Nereden Alınır?

Bu teknoloji henüz direkt tüketicinin alımına sunulmamaktadır. Bu teknolojiyi cihazlarında kullanmak isteyen şirketler satın alabilmektedir. Tüketiciler sadece bu teknoloji camlara sahip olan cihazları alabilirler.

İlginizi Çekebilir: WİFİ ŞİFRE DEĞİŞİMİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Antimikrobiyal Gorilla Glass Nedir?

Darbelere karşı dayanıklı olan bu camın bakterilere karşı dayanıklı halidir. Bakterilere karşı bu direnci göstermesi cama iyonik gümüş aşılanarak sağlanmaktadır.

Antimikrobiyal türün amacı, ATM’ler gibi çok fazla kişinin etkileşimine açık bulunan dokunmatik yüzeye sahip cihazların bakterilere karşı direnç göstermesidir. Böylece hem fiziksel dayanıklılık gösterir, hem de hastalıların yayılmasına karşı önlem sağlamaktadır.

Gorilla Glass Ne Anlama Gelir?

Gorilla İngilizce bir kelime olup anlamı gorildir. Glass da yine İngilizce bir kelime olup anlamı cam demektir. Burada camın goril kadar güçlü olduğu kast edilmiş olabileceği gibi, gorilin kuvvetine bile mukavemet gösterebileceği kast edilmiş olabilir.

Gorilla Glass Teknolojisi Alternatifleri Var mıdır?

Corning şirketi tarafından üretilen Gorilla Glass teknolojisi, karşısında alternatif olarak Asahi Glass şirketi tarafından üretilen Dragontail vardır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık