Erp Programı Neden Tercih Edilmeli?

Günümüzde işletmeler, artık işlemlerini ERP programları sayesinde manuel yaparak zaman kaybetmiyor.

Erp Programı Neden Tercih Edilmeli?

Büyük ve küçük ölçekte hangi işletme olursa olsun, kaynaklarını daha profesyonel şekilde yönetmek ister. Bu şekilde işlemler daha doğru ve hızlı ilerler. Enterprise Resource Planning yani Kurumsal Kaynak Planlaması olarak bilinen ERP de işletmelerin, fiziki, finansal ve insani kaynaklarını tek bir yazılım tabanından yönetilmesini sağlar. Bu yönüyle de kaynakların profesyonel takibi ihtiyacına önemli bir karşılık vermiş olur. Mevcut düzende, yani dijital çağ olarak nitelendirebileceğimiz günümüzde işletmeler, artık işlemlerini ERP programları sayesinde manuel yaparak zaman kaybetmiyor. ERP programlarının tercih edilme nedenlerini tek bu avantajıyla da açıklayamayız. Kendi içerisinde çok daha farklı işlevlere sahiptir. İşletmeler bu program sayesinde üretim, tedarik, satın alma, insan gücü kaynakları yönetimi, ürün stok sayımları, faturalandırma ve tüm mali işlemleri gibi birçok işlemini görüntüler, yönetir, direktiflerini buradan verebilir. Bunları göz önüne alarak en genel şekilde düşünecek olursak da ERP’nin bir işletme için olmazsa olmaz bir işlem olduğunu söyleyebiliriz.

ERP Nedir?

İşlevleri ile işletmelerin büyük bir kolaylık elde etmesini sağlayan erp programlarına daha detaylı bakarsak, en başta erp programı nedir sorusuna açıklık getirmeliyiz. ERP programı en temelde yazılımsal bir işlemin karşılığıdır. İçerisinde finansal, insan kaynakları, satış, tedarik ve üretim gibi birçok işlemi barındırdığından dolayı bütüncül bir işlem yaptığını söyleyebiliriz. İşlemler arasında doğruluk için sistemdeki farklı donanım ve yazılımlardan faydalanır. Tüm bu veriler erp tabanında da saklanabilir. Ayrıca müşteri ve sipariş bilgileri de veritabanında saklanır. Yeni bir işlemde direkt olarak bunlardan faydalanma yararı sağlanır. Her şey otomatik olarak ilerlediğinden dolayı hata payı da en minimal düzeye iner. En kısa tabiriyle Kurumsal Kaynak Planlama programı, tüm kaynakları tek bir yerde birleştirir, verimli kullanımı için hazır hale getirir.

erp programı neden tercih edilmeli?

Bu konuyu daha detaylı bir şekilde Mavvo’nun ’’ERP Nedir?’’ yazısında inceleyebilirsiniz.

ERP Programları Ne İşe Yarar?

Faydalarını sıralamadan önce ERP programlarının farklı sektörler için özelleştirilebilir bir yapıda olduğunu belirtmeliyiz. Daha önce de belirtildiği gibi içerisinde farklı işlevsellikleri barındırır. Bunları kendi ihtiyaçlarını doğrultusunda kullanabilir, daha ileri işlemler için tüm işlevlerden yararlanmak da isteyebilirsiniz. Küçük veya büyük ölçekteki işletmelere bu anlamda cevap verebilmektedir. ERP programı ne işe yarar sorusunu da detayları ele alacak olursak;

 

  • İnsan Kaynakları
  • Üretim ve Satış Yönetimi
  • Müşteri İlişkileri
  • Malzeme Stok Yönetimi
  • Ürün Kalite Yönetimi
  • Ürün Bakım Yönetimleri
  • Finans ve Bütçe Yönetimi
  • Satış Sonrası Hizmetlerin Yönetimi
  • Dış Ticaret Yönetimleri

 

Bu işlemlerin hepsi ERP sayesinde tek bir kanalda yapılabilir. İşlemler arasında entegre sağlandığından dolayı da;

 

  • Finansal bilgiler entegre edilmiş olur. Yeni bir işlemde bu bilgilerden faydalanılarak zaman kazanılır.
  • Müşteri bilgileri de entegre edilir. İşlemlerde direkt olarak bu bilgiler faturalandırma için kullanılır.
  • Üretim işlemlerine hız katar.
  • Ürün stoklarını takip etmenizi ve azaldığında buradan ürün tedariği yapmanızı sağlar. Stok azaldığında sistemde kendiliğinden bir uyarı sistemi de devreye girer.
  • Farklı departmanlar arası işlemler entegre edilir. Ayrıca buralarda çalışanların bilgileri de İK işleviyle tek bir kanalda toplanmış olur.

ERP Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İşletmeniz için bir ERP programından yararlanmadan önce sizlere sunulan paketleri iyi incelemeniz gerekir. Piyasada bu anlamda fazla çeşit bulabilirsiniz. Ancak programı seçerken şunlara dikkat edin;

 

  • İş sürecinize uygun olmalı.
  • Kurumsal hedeflerinizi karşılayabilecek işlevsellikte olmalıdır.
  • Yazılım işlevselliği ve diğer donanımlar ile olan entegre verimliliği de uygun olmalıdır.
  • İşlem değişikliklerine uyum sağlayabilmelidir. Kimi zaman kurumsal veya satış sürecinde değişimler olabilir. Bunlar program tabanında da karşılık bulabilmelidir. Aynı zamanda bunların müşteri tarafına da eğitim verilebilir imkanlara sahip olmalıdır.
  • Tedarik firmanın sistem ile olan uyumu, yeterliliği de direkt olarak işletmenizin işlemlerine etki edebilir. Bu yüzden firmanın hedefleri, iş yaptığı sektörler, coğrafi ulaşılabilirlik etkisi vb. özellikleri dikkate alınmalıdır.

 

ERP ve daha fazlası için https://mavvo.com.tr/ ‘ye tıklayabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık