En Çok Kullanılan Rulman Türleri

En çok kullanılan rulman türleri nelerdir? Rulmanlar kendi içerisinde farklı türlere sahiptir. Bu sınıflandırma maruz kalınan yüke ve tiplere göre yapılır.

Akar Rulman- en çok kullanılan rulman türleri

Rulmanlar kendi içerisinde farklı türlere sahiptir. Bu sınıflandırma maruz kalınan yüke ve tiplere göre yapılır. Özellikle döner tabla rulmanı ve lineer rulman yaygın olarak kullanılır. En çok kullanılan rulman türleri nelerdir hemen açıklayalım.

Makinelerdeki ağır tablaların dönmesinden sorumlu olan döner tabla rulmanları, rulman türleri arasında yük taşımaya uygun olmasıyla bilinir. Amacına uygun olarak üretildiğinde alacağınız performans her zaman daha fazla olacaktır. Lineer rulman ise doğrusal düzlemlere özeldir ve ileri geri hareketler için kullanılır. Parçanın dönüşleri içindeki bilyeler aracılığıyla yapılır. Yük oranına dikkat ettiğinizde parça daha verimli hale gelecektir.

Genel tanımına bakacak olursak sorunsuz yük aktarımını sağlayan bir tür makine elemanı olan rulmanlar sürtünmeyi azaltıcı etkiye sahiptir. Dönme hareketine sahip her makinenin içerisinde yer alan bu parçalar kayma sürtünmesini engeller ve yuvarlanma sürtünmesi sağlar.

Bilyalı yatak olarak da bilinen rulmanlar semente edilerek su verilen sert çelik kullanılarak üretilir. Enerji kayıplarının azalmasını sağlar ve aralarına makara yerleştirilen iki halkadan meydana gelir. Düzgün çalışma için makaralar aynı boyutta olmalı ve eksiksiz olarak koyulmalıdır.

Döner Tabla Rulmanı Nedir?

akar rulman- en çok kullanılan rulman türleri

Makinelerde ve otomasyon hatlarında yaygın olarak kullanılan döner tabla rulmanı, rulman türleri içinde anlık hareket kabiliyeti yüksektir. Pozisyon konumlandırmasının da fazla olduğu bu rulmanlar kullanıcısına pratik çözümler sunar. Özellikle robotik uygulamalar, montaj robot uygulamaları, solum makineleri gibi yerlerde sıklıkla kullanılır. Üretimi ise genellikle Tekirdağ, Bursa, Gebze, Eskişehir ve Ankara gibi sanayinin gelişmiş olduğu yerlerde yapılır.

Sektör olarak baktığınızda döner tabla rulmanı talaşlı imalat tezgahları, otomasyon makine imalat endüstrisi, otomotiv, raylı ulaşım araçları, madencilik ve işletme, çimento sanayi ve beyaz eşya alanlarında yaygındır. Döner tabla rulman fiyatları ise alınan türe ve özelliklerine göre farklılık gösterir. Döner tabla dişli rulman ve bilyalı döner tabla rulmanları birbirlerinden farklı özelliklere sahiptir.

Lineer Rulman Ne İşe Yarar?

Sürtünme kuvvetinin azalmasını sağlayan lineer rulman makinelerin ve aletlerin bozulmasını önler. İstenilen verimin alınabilmesi için kaldırabileceği yük oranını doğru seçmeniz gerekir. Top tutucu, dış silindir, iki uç halka ve top tutucu lineer rulmanın parçaları arasında yer alır.

Makinelerin uzun ömürlü ve sağlıklı olmasını destekleyen bu parçalar vidalı mil uç yatakları ve çapraz masuralı rulman türleriyle öne çıkar. Kolayca değiştirilebilmesi, aşınma direncinin yüksek olması, daha az enerji kaybı ve yağlama ihtiyacının az olması lineer rulman türlerinin dikkat çeken özellikleri arasında yer alır. Bu parçalara en iyi koşullarla sahip olabilmek için Akar Rulman ile iletişime geçebilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık