Clean Master Uygulamasının Kullanıcılarını İzlediği Ortaya Çıktı

 Clean Master Uygulamasının Kullanıcılarını İzlediği Ortaya Çıktı

Android cihazlarda kullanılan uygulamalar arasında çıkan veri toplama haberlerine Clean Master  eklendi. Çok fazla kullanıcının beğenerek kullandığı uygulama aslında kullanıcıların gizlilik haklarını ihlal ediyor.

Yıllardır Android işletim sistemi kullanan cihazlar büyük tehlikelerle uğraşıyorlar. Kimi zamanlarda bir donanım yazılımı kimi zamanlarda ise uygulamalar kullanıcılar için büyük risk oluşturabiliyorlar. Bu durum ise gizli bilgilerinizin çalınabilmesinden tutun cihazınızın dosyaları ile oynanmasına kadar gidebiliyor.

1 milyonu aşan indirme sayılarına ulaşan bu uygulama Android kullanıcıları için birçok işlevi yerine getirebiliyordu. Google ise yaklaşık bir ay önce 600 uygulama ile beraber bu uygulamayı da Play Store mağazasından kaldırmıştı. Uygulama hakkında Google resmi bir açıklama yapmadı ancak çıkan diğer haberler verilerin çalındığı yönünde. Haberlere göre kullanıcıların tarayıcı hareketleri firma tarafından izlenmekteydi.

Clean Master Uygulaması Ne İşe Yarıyordu?

Clean Master, Google Play Store’da ücretsiz olarak kullanılabiliyordu. Uygulama birçok Android kullanıcısı tarafından temizleme amacı indiriliyordu. Çünkü uygulamanın asıl amacı telefonlarda gereksiz yer kaplayan dosyaları temizlemekti. Ancak uygulama sadece bu özellik ile sınırlı kalmıyordu.

Örneğin bu özelliklerin yanı sıra bazı uygulamaları yine bu uygulama aracılığı ile kilitleyebiliyordunuz. RAM temizleyebiliyor ve WiFi güvenliği için bazı ayarlar yapabiliyordunuz. Android kullanıcıları bu tür uygulamaları cihazlarını rahatlattığı düşüncesiyle çok fazla kullanıyorlar. Birçok kullanıcı ise bu tür programların yer kaplamaktan başka pek fazla işe yaramadığını savunuyorlar.

Çinli Şirket Cheetah Yaşananlara Sessiz Kalmadı

Clean Master’ın yayınlayıcısı Cheetah, çıkan haberlere karşılık verdi. Hakkında Çıkan haberlere sessiz kalamayan çinli şirket, verileri kullanıcıların faydası için topladığını iddia etti. Kullanıcıların tarayıcılarını izleyen şirket bunu onlara daha faydalı bir hizmet sunmak için yapıyoruz diye konuştu.

Cheetah şirketinin Google Play Store’da yayınlanmaya devam eden uygulamaları bulunuyor. Bunlardan birisi Clean Master Dosya Yöneticisi ve 2018 yılında reklam politikaları ihlali sebebinden dolayı kaldırılmıştı. White Ops adlı siber güvenlik şirketinden bir araştırmacı ise bir iddia daha ortaya attı. Gabi Cirlig adlı araştırmacı Cheetah’ın CM Launcher, Security Master ve CM Browser adlı uygulamalarında da veri topladığını söyledi.

Ayrıca tarayıcı verilerini toplamakla ve izlemekle suçlanan şirket, sadece bu verilerle de yetinmiyor. Kablosuz bağlantılarda ki adlara dahi ulaşan bu şirket büyük bir tehlike oluşturmuş durumda. Ayrıca gizli tarayıcı kullanmanız Cheetah uygulamaları için bir anlam ifade etmiyor.

Daha Önce de Benzer Durumlar Yaşanmıştı

Android cephesinde bu tür haberler ile son zamanlarda oldukça sık karşılaşılmaya başlandı. Daha önce FaceApp’de yaşanan veri toplama gibi durumlar git gide artacak gibi gözüküyor. Hatırladığınız üzere geçtiğimiz dönemlerde FaceApp adında bir yaşlandırma veya yüz değiştirme uygulaması vardı. Bu uygulamaya yüzünüzü taratıp üzerinde değişiklikler yapabiliyordunuz. Daha sonra uygulamanın kişisel verileri kayıt altında tuttuğu haberleri ortalığı baya bir karıştırmıştı. Özellikle Google Play Store’da yayınlanan uygulamalarda çıkan bu tür haberler pek iç acıcı değil. Gelecekte Google’ın Clean Master gibi uygulamalara karşı nasıl bir önlem alacağı ise merak konusu.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık