Bullet Journal Nedir, Nasıl Yapılır ve Sayfalar İçin Fikirler

Bournet Journal Nedir?

Son yıllarda yediden yetmişe herkesin dilinde yabancı bir sözcük grubu dolanıp duruyor. Bullet Journal. Rengarenk kalemler, resimli bantlar, aylara bölünen sayfalar derken iş anlaşılması için zor bir konuma ulaşmış durumda. Her rengi ve çeşidi bulunduğundan başlamak isteyen herkes ne olduğunu tam olarak anlayamıyor ve anlayanlar da nereden başlayacağını da bilemiyor. Peki Bullet Journal nedir ve ne işe yarar?

Bullet Journal Nedir

İnternette yapacağınız kısa bir “Bullet Journal nedir?” aramasının ardından Amerikalı tasarımcı Ryder Caroll tarafından icat edildiğini görebilirsiniz. Fakat Bullet Journal, büyük reklam kampanyalarının altında ajanda tutmanın daha akılda kalıcı ve esnek bir şeklidir. Yapılacak işleri takip etmek amacıyla bir çeşit bilgi düzenleme biçimi olarak tarif edilebilir. Bu sayede zamanınızı daha iyi yönetebilir ve hedeflerinize ulaşmadaki gelişiminizi takip edebilirsiniz. Ayrıca neyi yapıp neyi yapmadığınız konusunda yazmadığınız zamanlardan daha çok fikriniz olur ve hiçbir iş araya kaynayarak unutulmaz. Günlük tutmanın kısa, yapılacaklar listesi hazırlamanın kaybolma ihtimali daha düşük olan ve ajanda tutmanın eğlenceli yolu diyebiliriz. Geçmişe dönüp başardıklarınızı gördüğünüzde sizi gelecek için şevkinizi ve azminizi artıracak bir yöntem olarak da bakabilirsiniz.

Klasik ajanda tutma alışkanlıklarından farklı olarak bu defterin sistemini tamamen kendinize göre düzenlersiniz. Gerçekleştirmek istediğiniz şeyleri önem sırasında göre maddeleyebilir ve alışkanlıklarınızın takibini yapacak sayfalar ekleyebilirsiniz. Bullet Journal defterinizin en güzel ve kullanışlı tarafı iplerin tamamen defteri tutan kişinin elinde olmasıdır. Ocak ayından itibaren başlamanız gerekmez, isterseniz haftanın tam ortasından başlayın. Her şey sizin ve gününüzü planlama isteğinizin elinde. Tabi sistem kurmaya üşenenler için hazır kurulmuş bir sistemi de mevcut. Kısaca Ryder Caroll’un icat ettiği bu sisteme baktıktan sonra aklınıza gelmeyen Bullet Journal fikirleri için ayrı bir başlık atalım.

Ryder Caroll’a Göre Bullet Journal Nasıl Tutulur? Youtube’a Bullet Journal yazdığınız zaman nasıl tutacağınıza dair kendi Youtube kanalında bir video mevcut, izlemek isteyenler için

  • Bullet Journal’inizin ilk iki sayfasını içindekiler sayfası olarak kullanın. Buraya birazdan okuyacağınız bölümler için kaç sayfa ayırdığınızı yazın ve ay ay, o ay kaç sayfa kullandığınızı not edin. Bu sizin Bullet Journal’i düzenlemenizi kolaylaştıracak bir ayrıntı.
  • Sonraki dört sayfanız da gelecek günlüğü olacak. Her sayfaya üç ay gelecek şekilde çizgilerle bölün, her bölüme ayları yazın.
  • Sonraki iki sayfa sizin aylık ajanda sayfalarınız olacak. Soldaki sayfaya ayın günlerini ve haftanın hangi gününe denk geldiğini alt alta yazın. Sağdaki sayfa ise görev listenizin bulunduğu sayfa. O ay yapmanız gereken şeyleri not edin. Bu aylık kaydınız olacak. Sayfaları numaralandırıp içindekiler kısmına ekleyin.
  • Örneğin Aralık ayı için hedeflerinizi yazdınız, sonraki sayfalar sizin Aralık ayı boyunca yapmanız gerekenleri gün gün yazdığınız sayfalar. Yani günlük kayıt. Burada kendinize göre bir sınıflandırma biçimi kullanabilirsiniz. Doğum günü gibi önemli olayları yuvarlakla, görevlerinizi noktayla, notlarınızı ise kısa çizgiyle belirtebilirsiniz. Eğer bir görev diğerlerinden daha önemliyse yıldızla onu öne çıkarabilirsiniz.
  • Ocak ayı geldiğinde Bullet Journal’ı hazırlarken Aralık ayına dönüp tamamlamadığınız görevleri kontrol edebilir ve hala yapılmaya değer gördüklerinizi Ocak ayına aktarabilirsiniz.
  • Eğer bir görev aylar sonra yapılacaksa onu Gelecek Günlüğü kısmında böldüğünüz aylara ekleyebilirsiniz.

Artık Bullet Journal’iniz hazır. Onu kullanmaya başlayabilirsiniz! Fakat bu bana fazlasıyla soğuk geldi diyorsanız okumaya devam edin! Daha eğlenceli ve renkli birkaç fikir bulabilirsiniz.

Journal Fikirleri 

Her ne kadar iş adamlarına has baştan sona siyah kalemle yazılacak bir şeymiş gibi görünse de aslında çok daha renkli ve tutulma amacı çok daha çeşitli olabilir. Sınava hazırlanıyorsanız kendinize bir çalışma ajandası şekliden Bullet Journal tutabilirsiniz. Kilo vermek ya da alışkanlıklarınızın takibi yapmak da amaç olarak idealdir. Hatta ne okuduğunuzdan ne izlediğinize yazdığınız bir Bullet Journal bile tutabilirsiniz. Hedeflerinize ne kadar ulaştığınızı, neyi ne ölçüde yapabildiğinizi görmek için birebirdir.

Bullet Journal defter kullanımı için istediğiniz herhangi bir şeyi tercih edebilirsiniz. Eğer süslemek püslemek istiyorsanız noktalı bir defter sizin için daha kullanışlı olacaktır. Sizin zevkinize ve ihtiyaçlarınıza göre büyük, küçük, çizgili, çizgisiz bir defter çeşidi tercih edebilirsiniz. Özel olarak bu iş için tasarlanmış defteler de bulunmakta. Farklı renkteki kalemler farklı görevleri birbirinden ayırmak için görsel hafızanıza etki etmesi bakımından önemlidir. Bu yüzden başlamadan önce renkli kalemleri yanınızda bulundurun. Eğer süsleyecekseniz; fosforlu kalemler, farklı desenlere sahip bantlar, renkli ayraçlar ya da çıkartmaları da eksik etmeyin. Hazırlamak için uğraştığınız ve emek verdiğiniz zaman “O kadar uğraştım bari…” diyerek kendinizi yüreklendirmeniz de daha kolay olur.

Başlarken Bullet Journal defter sayfalarından ilkine kocaman hangi aydaysanız o ayın ismini yazın.  Bunun için tek bir sayfa kullanabileceğiniz gibi isterseniz üst kısma daha küçük olarak yazabilir ve altına kutucuklar açarak o ay ulaşmak istediğiniz hedefleri renkli kalemlerle yazabilirsiniz. Ulaşmak istediğiniz hedeflerle ay sonunda ulaştıklarınızı yazacağınız başka bir bölümü aynı sayfada görmek karşılaştırma yapmak açısından daha kolay olacaktır. Bu yüzden bu iki kısmı aynı sayfada bulundurmaya dikkat edin.

Sevdiğiniz kitap ya da film cümlelerini görevlerinizin üzerine ya da ayrı bir sayfaya istediğiniz gibi serpiştirebilirsiniz. Eğer resme yatkınlığınız varsa Bullet Journal sayfalarını renkli renkli süsleyebilirsiniz. Yoksa bile internetten bulacağınız kolay çizimli küçük minimal şekilleri kopya edebilir ya da yazıcıdan çıkartıp yapıştırabilirsiniz. Bu sayede defter göze daha hoş görünür.

Bullet Journal özellikle alışkanlıklarınızı düzenlemek konusunda çok faydalıdır. Yazdığınız aylık ve günlük hedeflerinizin ardından yeni bir sayfa açın ve o ay kaç günden oluşuyorsa o kadar sütunlu bir tablo oluşturun, sayfayı yatay olarak kullanırsanız o ayın bütün günlerini yan yana sığdırabilirsiniz. Tablonun üzerine de takip etmek istediğiniz alışkanlığınızı yazın. Örneğin bu kitap okumak olabilir. Kitap okuduğunuz günleri fosforlu kalemle boyayın, okumadığınız günleriyse boş bırakın. Böylece ay sonunda hedeflerinize ulaşıp ulaşamadığınızı rahatça görebilirsiniz. O sayfayı bu alışkanlıklarınız için kullanabilirsiniz. Örneğin altına yeni bir tablo çizip burada da ders çalıştığınız günleri takip edebilirsiniz.

O ay boyunca gezmek istediğiniz yerlerin bir listesini çıkarıp gittiğiniz yerlerin yanına bir tik atmak sizi listeyi tamamlamak için hırslandırır. Bunu hayatınızda gerçekleştirmek istediğiniz herhangi bir şey için yapabilirsiniz. Attığınız tikler ya da üzerini çizdiğiniz görevler bir sonraki için attığınız adımlar olur ve bu sayede cesaretiniz artar.

Bütün bu sayfaların ardından Bullet Journal’inizin sonunda bir notlar kısmı oluşturarak o ay boyunca yaptığınız şeyler hakkındaki düşüncelerinizi buraya yazabilir ve sonraki ay nasıl daha aktif ve azimli olabileceğinizin notlarını alabilirsiniz. Böylece yaptıklarınız kadar düşündüklerinizi de kaybetme tehlikesinden kurtulmuş olursunuz. Sonraki ay ya da sonraki sene bu notları okuduğunuzda düşünce biçiminizdeki değişiklikleri bu sayede görebilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık