1. Anasayfa
  2. Teknoloji-haberleri

Bilgisayarın Isınmasını Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Bilgisayarın Isınmasını Engellemek İçin Neler Yapılabilir?
0

Mayıs ayı içerisinde Haziran ve Temmuz sıcaklarını gördük. Sıcak havalar nedeniyle dışarı çıkamadığımız şu günlerde vaktimizin büyük bir kısmını bilgisayar üzerinde geçiriyoruz. Sıcak havalarda sürekli bilgisayar kullanmak ne yazık ki bilgisayarın ısınmasına neden oluyor. Peki, sıcak havalarda bilgisayarın ısınmasını engellemek için neler yapabiliriz?

Güneş Görmeyen Bir Yerde Çalışma Alanı Oluşturun

Gün içinde farklı saatlerde evlerin büyük bir bölümü güneş görür. İş yerinde veya evde güneş görmeyen bir yerde masanın üzerine bilgisayarı koyarak çalışabilirsiniz. Bulunduğunuz ortamda klima ve vantilatör olmasına özen gösterin. Böyle bir imkânınız yoksa güneş olmayan gölge yerlere bilgisayarınızı koyarak sıcaktan koruyabilirsiniz.

Bilgisayar Kasasını Doğru Yerleştirin

Zemine yapışık yerde, kapalı dolaplar içine koyulan bilgisayar kasaları, ilerleyen zamanlarda tozlanma, ısınma, performans düşüklüğü ve sirkülasyon gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Masaüstü kasalı bilgisayarınız varsa, doğru bir şekilde yerleştirmeniz gerekiyor. Havalandırma ızgarası, fanların olunduğu kısmın rahatlıkla hava almasına özen gösterin.

Bilgisayarın İçini Temizleyin

Bilgisayarlar sürekli kullanıldıkça uzun bir süre sonra içinde toz birikir. Bilgisayarın ekranı, klavyesi ve diğer donanım araçlarını nasıl temizliyorsanız, içini de temizleyebilirsiniz. Masaüstü bilgisayarın kasasını yanındaki iki vidayı çevirerek kolaylıkla açabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarların arka yüzeyini açmak zordur. Eğer bilginiz yoksa ve toplayamam diyorsanız, tek başınıza böyle bir işe kalkışmayın.

Bilgisayarın içinde yer alan fan, işlemci, ana kart, ram gibi iç donanımları toz kaplar. Üfleyerek, fırçayla, serin hava üfleyen kompresör ve elektrikli süpürge yardımıyla tozları temizleyebilirsiniz. Tozları temizledikten sonra bir fırça yardımıyla birlikte saf alkol kullanarak iç donanım parçalarını silebilirsiniz.

Dizüstü Bilgisayarların Hava Almasını Sağlayın

Bilgisayar firmaları dizüstü bilgisayarları üretirken, alt köşelerine plastik malzeme koyar. Bilgisayarı yüksekte tutarak, hava almasını sağlar. Sizde dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız bu yüksekliği arttırmak ve bilgisayarın ısınmasını engellemek için metal aparat kullanabilirsiniz.

Dizüstü Bilgisayarlarda Şarj Kullanımı

Dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar gibi sürekli güç kaynağına bağlı olarak çalışmaz. Şarjı %100 doldurduktan sonra 2 ya da 3 saat rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınızı şarjınız dolmasına rağmen, sürekli güç kaynağına bağlı tutmanız aşırı ısınmaya neden olacaktır. Bataryanın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız, şarjınız dolduktan sonra fişi güç kaynağından çekin.

Kullanmıyorsanız Bilgisayarınızı Kapatın

Hava sıcaklıkları gün geçtikçe artıyor. Bilgisayarda oynarken veya çalıştığınız zaman mola verebilirsiniz. Bu durumda bilgisayarınızın da dinlenmesi için kapatabilirsiniz. Evden çıkarken de fişten çekmeyi unutmayın. Bilgisayarınızın fişinin takılı olduğunu düşünelim. Elektrik gidip geldiğinde, yüksek enerji nedeniyle bilgisayarınıza veya iç donanımına zarar verebilirsiniz.

Dizüstü Bilgisayarlarda Çanta Kullanmanın Önemi

Dizüstü bilgisayarlar ağırlıklarının az olması sebebiyle, çantaya koyulup istediğiniz yerden diğer istediğiniz yere rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Taşıma işlemini yaparken ekranı kapatıp, çantaya koyduktan sonra bir başka yere taşımayın. Çünkü dizüstü bilgisayarların havalandırma sistemleri kapalı ortamlarda pekiyi çalışmaz. Bu nedenle cihazı tamamen kapattıktan sonra taşımaya özen gösterin.

Soğutucu Fan Kullanın

Masaüstü bilgisayarların fanları ısıyı düşürmek için yetmiyorsa, daha güçlü ek fan takabilirsiniz. Ayrıca Dizüstü bilgisayarlar içinde üretilmiş soğutucu sistemlerini kullanabilirsiniz. Bilgisayarın ısınmasını engellemek isimli listemizin sonu geldik. Yukarıda yer alan adımları uygulayarak sizde ısınma probleminin üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir