1. Anasayfa
  2. Teknoloji-haberleri

Askeriyede Drone Teknolojisi

Askeriyede Drone Teknolojisi
0

Askeriyede drone teknolojisi, her ne kadar bilim kurgu oyunlarından aşina olduğumuz bir sahne olmuş olsada, hızla gelişen drone teknolojileri büyük merak uyandırmaktadır. Aslında silahlı ve insansız hava araçları teknolojisi  1800’lü yıllara kadar gitmektedir. 1849 yılında Avusturya’lılar Venedik şehrine içerisinde zaman ayarlı fitillerin olduğu bomba yüklü balonlar göndermişlerdi.

Günümüzdeki anlamda kullanılan insansız hava teknolojileri ise gelişmeye 1960 yılında CIA tarafından uygulanmaya başlanan casus uçaklarla başlamıştır. Bugün ki droneların silahlandırılması ise 11 Eylül saldırıları sonrasında ABD’nin Afganistan savaşında kullanması ile başlamış ve bütün Dünya’ya hızla yayılmıştır.

Askeri Drone’lar Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Askeriyede drone’ların yaygın kullanım alanlarından birisi lojistiktir. Özellikle ABD’nin Afganistan savaşında mayınlı araziler dolayısıyla zorlaşan sevkiyat işlemleri drone teknolojileri ile basit şekilde yapılabilmiştir. Konu ile ilgili dönemin Beyaz Saray Sözcüsü Kyle O’connor; “ geliştirilen insansız taşıma drone’u ile birlikte bir tane bile askerimiz zarar görmeyecek, kayıpsız operasyonlar yapabilmek bizim için en iyi sonuçtur” açıklaması yapmış ve askeri drone’un önemini gözler önüne sermiştir.

Askeri drone teknolojisi  ilk yardım konusunda da hizmet vermektedir. Savaş gibi ciddi yaralanmaların ve kayıpların meydana geldiği bir ortamda şüphesiz ki ilk yardımın aciliyeti oldukça önemlidir. İlk yardım malzemelerinin olay yerine acil olarak ulaşmasını sağlayan drone’ların 2018 yılı itibari ile mobil ambulans olarak kullanılması konusunda çalışmalar yapılmaktadır.

Gözcülük ve casusluk alanında da drone’lar önemli söz sahibi bir teknolojidir. Bu alanda özellikle küçük ebatlarda ki drone’lar düşman hatlarına sızarak bilgi edinmeye çalışırlar.

İlginizi Çekebilir: UPS KARGO DRONE İLE TAŞIMACILIK İÇİN LİSANS ALDI!

Drone teknolojileri kadar drone ile yapılacak saldırıları engellemekte son derece öneme sahiptir. Drone günümüzde kolay elde edilebilir teknoloji olduğu için terör örgütleri tarafından da kullanılmaktadır. Terör örgütünün çeşitli bölgelerde kullanmaya çalıştığı drone saldırıları ve Venezuela  Başkanı Nicolas Maduro’ya yapılan saldırı drone savar teknolojilerin önemini ortaya çıkarmıştır. Ordumuz, ASELSAN’ın kurmuş olduğu “ihtar” isimli drone savar teknoloji ile drone saldırılarında anında haberdar olmaktadır. Ayrıca “dorka” isimli kızıl ötesi ve yüksek hareket algılayıcı kamera ile drone saldırıları anında tesbit edilmektedir.  ”Gergedan” isimli teknolojiler aracılığı ile dronelara sinyal karıştırıcı frekanslar gönderilerek terörist eylemlerin başarıya ulaşması engellenmektedir.

Askeriyede Drone Teknolojisi Silahlı Drone’lar Ve Songar

Yakın bir gelecekte cephe savaşlarından ziyade ülkelerin drone orduları ile savaşacakları askeri uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Özellikle gelişen silah teknolojileri ile birleşince güçlü bir silah haline gelen drone teknolojisi gözardı edilemeyecek bir öneme sahiptir.

1990’lı yıllarda ABD ve İsrail Silahlı İnsansız Hava Araçlarını kullanmaya başlayan Türkiye, ABD’nin ürünü olan Predator’u vermek istememesi üzerine 2000’li yıllarda TUSAŞ önderliğinde yerli SİHA üretme araştırmalarına başlamıştır.

2015 yılında kullanılmaya başlanılan ve Baykar Grup tarafından üretilen “Anka” ve “Bayraktar” isimli insansız hava araçları (İHA) ilk olarak gözlem amacıyla kullanılmıştır. 2017 yılına gelindiğinde ise ROKETSAN tarafından üretilen füzeler ile güçlendirilen Anka ülkemizin ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) olma özelliğini taşımaktadır. Anka 200 kg mühimmat taşıma özelliğine sahiptir.

İlk silahlı dronumuz olma özelliğine sahip “Songar” Aralık 2019 tarihi itibari ile Milli Savunma Bakanlığı envanterindeki yerini almıştır. Günümüz drone’ları ile kıyaslandığında üstün özelliklere sahip olan Songar Türk Savunma Sanayi’nin göz bebeği konumundadır. Otomatik Atış Stabilizasyon özelliğine sahip Songar atış anında geri tepme özelliği sıfıra yakındır. 200 adet 56 kalibre Nato tipi mermi taşıma özelliğine sahip yerli drone 20 kilometre çapında ki bir alanda hizmet verebilmektedir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir