Günümüzün en önemli teknolojilerinden birisi olan Android telefonlar, zamanımızı en çok alan ve bizle birlikte pek çok şeyi paylaşan özel üretim teknolojik aletlerdir. Her işimizi telefon üzerinden gerçekleştirdiğimiz ve hayatın artık akıllı telefon çağında ilerlediği kesin bir düşüncedir.
Özenerek aldığımız ve oldukça değer vererek kullandığımız bu özel teknolojik aletler için dikkatli kullanılmadığı takdirde sorunlar oluşabiliyor. Bu sorunlardan en önemlisi virüs problemi olarak bilinir. Android telefonlarda virüs problemi en çok rastlanan ve etkileyen sıkıntılardan olduğu için nelerin yapılması gerektiği mutlaka bilinmelidir.
Android telefonlar virüsten nasıl korunabilir? Android telefonlara virüsün bulaştığı nasıl anlaşılır? Android telefonlarda virüs nasıl silinir? Birlikte görelim.
Bu Yazımızda Neler Var
Android Telefonlar Virüsten Nasıl Korunabilir?
Android telefonların en önemli düşmanı kötü niyetli yazılımlardır. Bu yazılımlar telefonunuz da bulunduğu takdirde kontrolü ele geçirebilir ve büyük problemler üretebilir. Malware adı verilen bu zararlı yazılımlar Google Play gibi uygulama mağazaları aracılığıyla yüklenen uygulamalar sayesinde tüm cihazlara bulaşabiliyor.
Bu nedenle Google çeşitli aylık periyodlar gerçekleştirerek güvenlik güncellemelerini başlatmış durumda. Android telefonlara kaynağı belirsiz ve kırılmış olan tüm uygulamaları indirmek de aynı şekilde virüs bulaşmasını tetikliyor. Akıllı telefona virüs bulaştığı zaman performans olarak yavaşlama görülebilir. Ayrıca bu tür zararlı yazılımları kullanarak tüm bilgilerinizi çalmak da olası bir durumdur.
Kart numarası ve parola gibi önemli kişisel hesap bilgileriniz kayıt alınarak zararlı yazılım sahibine iletilebilir. Eğer datalar da bir artış gözlemliyorsanız kesinlikle zararlı yazılımlardan şüphelenmeniz gerekir. Bu tür virüsler her zaman arka planda çalışarak cihazın pil ömrünü de oldukça hızlı tüketebiliyor. Bu esnada Android telefonu virüsten korumak için birkaç önemli yolu takip etmeniz gerekir.
İlginizi Çekebilir: MAVİ EKRAN NEDİR? MAVİ EKRAN SORUNU ÇÖZÜMÜ
Antivirüs Uygulaması Kullanmak
Android telefonları virüsten koruma yollarında ilk olarak antivirüs programları yer alıyor. İster ücretli ve ister ücretsiz şekilde virüs programlarından yararlanılabilir. Google play gibi uygulama mağazalarından antivirüs programları için ulaşılması mümkündür. Bilinen antivirüs programları olarak AVC, TrustGo, Avast, Kaspersky ve Lookout yer alıyor. Bu uygulamalardan destek alarak telefonda bulunan virüsleri temizleme işlemi problemsiz şekilde gerçekleşebiliyor.
Uygulamaların Resmi Olan Mağazalar Üzerinden Yüklenmesi
İstediğiniz bir programı ya da uygulamayı cihaza yüklemek için mutlaka resmi mağazaların kullanılması virüs problemine karşı oldukça yardımcı olacaktır. Samsung, Google Play ve Amazon gibi değerli ve resmi olan kaynakların tercih edilmesi bu konuda oldukça önemlidir. Bu tür mağazalar içinde bulunan uygulamalar her zaman virüs taramasından geçirildiğinden cihaza virüs bulaşması da bir nevi en aza indiriliyor.
Ancak her ne kadar tarama yapılırsa yapılsın yine de zararlı yazılımın sızabilmesi mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bundan dolayı ne olduğu bilinmeyen ve çeşitli internet sitelerinde yer alan APK dosyalarını kesinlikle Android telefonlar içerisine yüklemeyin.
Google Güvenlik Özelliği İle Malware Taramak
Android telefonları virüsten koruma yöntemlerinden bir tanesi de Android 2.2 işletim sistemidir. Bu güncel işletim sistemini barındıran telefonlar Google’ın Malware tarayıcısını görebilirler. Bu sayede Google Play mağazası haricinde indirilen uygulamalar sıkı bir şekilde taranıyor ve herhangi bir tehdide karşı uyarı sağlıyor. Bu özellik varsayılan şekilde aktif ve Google Settings uygulamasından erişilebilir durumda.
Yazılım Güncellemelerin Yüklenmesi
Cihazınızın üreticileri herhangi bir güncelleme yayınladığı vakit en kısa zaman içerisinde bu güncellemeleri yüklemeniz gerekir. Yapılan bu güncellemeler Android telefonunuz için iyileştirmeler ve yeni özellikler getirmesinin yanı sıra çeşitli güvenlik açıklarının kapamasını da sağlayacaktır. Güncellemelerin kontrol edilmesi için Android telefonlar da ilk olarak “Ayarlar” içerisine girilir. Daha sonra “Telefon hakkında kısmına gelinir ve Yazılım güncellemeleri” bölümünden kontrol sağlanır.
Android Telefonlara Virüsün Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?
Alınan önlemlere rağmen yine de virüs bulaştıysa ya da herhangi bir hacklenme durumu söz konusuysa bu durumu anlayacağınız pek çok hareket bulunuyor. Aniden ve beklenmedik zaman da çıkan reklamlar, pop-up, açıklanması olmayan veri kullanımları, telefonun aşırı derecede yavaş işlem görmesi, oldukça yüksek şekilde batarya tüketimi, istenmediği halde uygulama widget yüklenmeleri ve uygulamaların çökmesi cihazınıza virüsün bulaştığına işarettir.
Android telefonlar içerisine virüs bulaştığını gösteren bir işaret olan pop-up durumuyla karşılaşıldığında, kapatmak için uğraşmaya gerek yok. Yapılması gereken sadece ana ekran tuşuna basılması ve bütün çalışan uygulamaların kapatılmasıdır. Virüsten koruma programı satın aldırmaya ya da zararlı herhangi bir şeye tıklamanız konusunda zorlayan pop-up, cihaza virüsün bulaştığının en önemli kanıtıdır. Ancak bunları kapatıp es geçebilmeniz mümkündür.
Fakat cihazın arka planında habersiz bir şekilde gerçekleşen işlemlerin var olma olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır. Etkili olan virüs, cihazın performansını oldukça yüksek derecede düşürebilir, sizin haberiniz olmadan özel numaralara mesaj gönderebilir ve cihaz içinde bulunan özel bilgileri transfer yaparak veri kullanımını kötü etkileyerek alt üst edebilir. Mutlaka aşırı derecede mobil veri kullanımı sağlayan uygulama olup olmadığını görmeniz gerekir.
Bunun için ilk olarak Ayarlar, Bağlantılar, Veri kullanımı menüsünün altında bulunan mobil veri kullanımına göz atılmalıdır. Normal şekilde daha fazla veri tüketimi sağlayan uygulama ile karşılaşıldığında pek normal şekilde gitmeyen farklılıkların olduğunu kanıtlar. Son olarak keyloggerlar ya da zararlı yazılımlar, kaynak ve pil gücü tüketimini yüksek derecede arttırma yeteneği bünyesinde bulundurduğundan batarya kullanımının kontrol edilmesinde yarar olacaktır.
Ayarlar, Pil, Pil kullanımı yapıldıktan sonra menüsünün altında bulunan hangi uygulamanın pilden ne kadar enerji aldığını ve harcadığı görülebilir. Bu sayfa içerisinde pilin enerjisini yüksek ölçüde harcayan uygulamalar en üst kısımda yer alacaktır. Bunların arasında hiçbir şekilde tanımadığınız bir uygulama bulunuyorsa android telefonlar içerisine virüsün geldiği ve her bir noktasına bulaştığı anlamına gelecektir.
Android Telefonlar İçerisinden Virüsün Silinmesi
Android telefonlar içerisine virüs bulaştığı zaman yapmanız gereken ilk adım kuvvetli bir antivirüs programı yüklemeniz olacaktır. Daha sonra tam tarama gerçekleştirerek virüs taramasının yapılması oldukça destek sağlayacaktır. Gerekli olan güçlü antivirüs programını Google Play üzerinden indirebilirsiniz.
Android cihazı içerisinde sizin yüklemediğiniz, pili oldukça hızlı tüketen ya da mobil internet veri paketini bitirmeye yatkın bir uygulama görüldüğü vakit mutlaka silinmelidir. Ayarlar kısmından uygulamalar ve daha sonra uygulama yöneticisi üzerinden istenmeyen uygulamaların kaldırılması mümkündür.
Bu şekilde cihaza destek olarak oldukça büyük fayda görebilirsiniz. Ayrıca bir diğer işlem olarak telefonu tamamen fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz. Video, mesaj, fotoğraf ve diğer önemli olan şeyleri yedekledikten sonra Ayarlar kısmından telefonu fabrika ayarlarına getirebilirsiniz. Bu işlem cihazınızda var olan her şeyi silecek ve tertemiz hale getirecektir.
.