Anakart Modeli Öğrenme 2020 (Programsız)

Anakart

Bilgisayar dünyasında adını sıkça duyduğumuz kavram olan Anakart diğer isimleriyle Motherboard veya Mainboard bilgisayarın tüm parçalarını taktığımız ve donanımlar arasındaki iletişimi sağlayan devre birimidir. Dünyada binlerce farklı anakart modeli bulunmakla birlikte bazı durumlarda anakartımızın markasını ve modelini öğrenmemiz gerekebilir. İşte sizler için hazırladığımız rehber niteliğindeki yazıyla anakartınızın marka ve modelini ek bir program kurmadan nasıl öğrenebileceğinizi göstereceğiz. Dilerseniz hemen başlayalım.

Anakart Modeli Nasıl Öğrenilir?

 

  • Dxdiag Aracını Kullanarak Anakart Modelini Öğrenme

 

Aslında çoğu Windows bilgisayar kullanıcısının bildiği basit bir araç var. Bu araç sayesinde bilgisayarımızın çoğu özelliği hakkında bilgi edinebiliyoruz.

 

1 –  Klavyede Windows tuşu ile R tuşuna aynı anda basıp çalıştır’a girelim.

 

2 – Kutucuğa Dxdiag yazıp klavyede enter tuşuna basarak tanı aracına giriş yapalım

 

Not: Bu aşamada sürücülerin WHQL imzalı olup olmadığını denetlemek hakkında bir uyarı kutucuğu çıkarsa Hayır seçeneğine tıklamayıp öyle devam edin.

 

3 – Gelen ekranda Sistem Üreticisi ve Sistem Modeli başlıklarıyla yazan yerlerden kart üreticisi ve model bilgilerine ulaşabilirsiniz.

 

  • Komut İstemcisini Kullanarak kart Modelini Öğrenmek

 

Windows’un büyük nimetlerinden biri olan Komut İstemcisi veya namı değer CMD’yi kullanarak anakart modelinizi ve buna ek olarak seri kodunu bile öğrenebilirsiniz.

 

1 – Klavyede Windows tuşu ile R tuşuna aynı anda basıp çalıştır’a girelim.

 

2 – Çalıştır ekranındaki boş kutucuğa cmd yazarak Komut İstemcisine giriş yapalım

 

3 – Gelen siyah pencereye wmic csproduxct get name, identifyingnumber, uuid kodunu yapıştırıp Enter tuşuna basarak gerekli bilgileri burdan edinebilirsiniz.

 

  • Anakart Modelini Windows Kayıt Defterinden Öğrenme

 

Bilgisayarınızı az çok kurcalayanların bildiği Regedit veya diğer ismiyle Kayıt Yöneticisi Windows’da ayarlar ve bilgisayar donanımları hakkında bilgilerin barındığı hiyerarşik veritabanı birimidir. Buradan anakart modelini öğrenmeniz için yapmanız gerekenler söyle;

İlginizi Çekebilir: WİFİ ŞİFRE DEĞİŞİMİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

1 – Klavyede Windows tuşu ve R tuşuna aynı anda basıp Çalıştıra girelim.

 

2 – Çalıştır penceresindeki boş kutucuğa Regedit yazıp klavyedeki Enter tuşuna basarak Kayıt Defterine giriş yapalım.

 

3 – Şimdi yapmamız gereken soldaki dizin listesinden HKEY_LOCAL_MACHİNE > Hardware > Description > System > BIOS yoluna ulaşmak. Sondaki BIOS kısmına ulaştığınızdan emin olduktan sonra sağdaki veri listesinde BaseBoardManufacturer ve BaseBoardProduct adlarındaki değerlerin sağında kart üretici ve model bilgileri yazmaktadır.

 

  • Bilgisayarı Sökerek Anakart Modelini Öğrenme

 

Şimdiye kadar anlattığımız bütün yöntemlere rağmen anakart modelinizi öğrenemediyseniz yapılacak tek şey bilgisayar kasanızı veya laptop ‘unuzu sökerek kart fiziksel olarak incelemek olacaktır. Genellike FC şeklindeki ibarenin yanında üretici adı ve model bilgileri yazmaktadır. Bu elbette her anakartta farklılıklar göstermektedir.

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık